DOKTORLAR EYLEMDE!

Mayıs ayında 6 gün iş bırakma kararı alan bazı doktorlar, grevin ilk gününde dün çalışmadı. Sakarya’da kamu hastanelerinde görevli çok sayıda doktor iş bırakınca, hastane koridorları boş kaldı.

Doktorların özlük hakları, ücret adaletsizliği, sağlıkta şiddet yasası gibi düzenlemeler başta olmak üzere çeşitli talepleri için yılbaşından bu yana gerçekleştirdiği eylemler devam ediyor. Sağlık çalışanları 5-6, 17- 18 ve 26-27 Mayıs tarihleri arasında yine iş bırakacak. Acil servis ve poliklinikleri, doğum salonu, COVİD, onkoloji, hematoloji poliklinikleri ve yatan hasta servis çalışmalarında görevli hekimler ise iş bırakma eylemine katılmıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Hekimsen Sendikası Sakarya İl Temsilcisi Mehmet Yıldız, yıllardır değersizleştirilen mesleğe, her geçen gün artan şiddete, düzelmesi gerekirken daha da kötüleşen çalışma koşullarına, bitmek bilmeyen 36 saat nöbetlere karşılık azalan bir maaşa layık görüldüklerini ifade etti.

TEHDİTLERE MARUZ KALDIK

Hayat kurtarmaya çalışırken, kendi hayatlarına ve hayallerine kastedildiğini vurgulayan Mehmet Yıldız, “Hakaretlere, baskılara ve tehditlere maruz kaldık. Bizler ayrışmıştık, artık birleştik. Tükenmiştik, artık umutlandık. Toplandık, toparlandık ve artık tek bir ses olduk. Biz Hekimiz; dil, din, ırk ayırt etmeden yalnızca hastaların şifası için uğraşan. Biz Hekimiz; gece gündüz özveri ile çalışan. Biz Hekimiz; insanların en muhtaç olduğu anda destekçisi olan. Biz, hakkı ödenmesi gereken ancak yıllardır oyalanan, alay edilircesine ve mesleki onuru dahi hiçe sayılarak “hakkınız ödenmez” denilenleriz. Hekimler olarak yıllardır yalnızca oyalandık. Aralık ayında umutlandık ancak en ufak bir düzenleme dahi çok görüldü. 14 Mart Tıp Bayramı gerçek bir bayram olsun diye bekledik ancak sonuç yine “hakkınız ödenmez” oldu. Aralık ayındaki sözlerin üzerinden 156 gün, 14 Mart’ın üzerinden 53 gün geçti ve bizler hala oyalanıyoruz” şeklinde konuştu.

TALEPLER GERÇEKLEŞMEDİ

Şimdiye kadar yapılması planlanan düzenlemelerin yapılmadığını vurgulayan Yıldız, “Şiddet yasası henüz tamamlanmamış olmakla birlikte, şiddetin ortaya çıkmasına karşı sendikamız ve hekimlerin ortak talebi olan 19 uygulama önerimizden hiçbiri gerçekleştirilmemiştir. Planlanan maaş zamları hekimlerin hak ettiği seviyeye ulaşamamış ve hekim maaşları yoksulluk sınırının altında kalmıştır” dedi. Yıldız, daha fazla hastaya tıbben mümkün olamayacak kadar kısa sürede bakılması istendiğini belirterek, “Mevzuata aykırı şekilde yapılan, hekimler üzerinde baskı amaçlı olarak da kullanılan usulsüz görevlendirmeler son bulmadı. Asistan hekimlerimiz 36 saate varan aralıksız çalışmalarına devam ettirildi. Konu hakkında taleplerimiz uygulamaya alınmadı. Pandemi döneminde vefat etmiş hekim ve sağlık çalışanlarımıza görev şehitliği verilmedi. Hastane girişlerinde ek güvenlik tedbirleri alınmadı. MHRS randevu sistemi hukuki kararlara rağmen tıbbi standartlara çekilmedi” ifadelerini kullandı.

GELECEK KAYGISI

Gelecek kaygısı ve çalışma koşulları nedenleri ile yurt dışına göç eden doktorlara ‘Giderlerse gitsinler’ denildiği ileri süren doktor Mehmet Yıldız, “Ülkenin en zeki insanları, en parlak beyinleri yabancı ülkelere yetişmiş birer hekim olarak gidiyorken kalan hekimler oyalanmaya devam edildi. Bu şartlarda maalesef göç durmayacak. Analarımız, babalarımız, halkımız her geçen gün daha da kötüleşen bir sağlık hizmetine mecbur kalacaktır. Yüzlerce hekim söyledi, duyulmadı. Eylemler yapıldı, binlerce hekim katıldı ancak gördüğümüz kadarı ile taleplerimiz tam anlaşılmadı” diye konuştu.

05 May 2022 - 18:23 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapostası Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapostası Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapostası Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapostası Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.