“Doğal afetler üreticiyi vurdu”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, TÜİK’in bitkisel üretim ikinci tahmin verilerinin doğal afetlerin üreticiyi vurduğunun görüldüğünü bildirerek, “Tahminler doğal afetlerin üretim rakamlarına yansıdığını ortaya koyuyor”

Bayraktar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ikinci tahmin verilerine göre, 2014 yılında, geçen yıla göre, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 6,5, meyvelerde yüzde 6,2 düşüş görüldüğünü, sebzelerde yüzde 0,7 oranında artış yaşandığını belirtti. Bayraktar, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 2013 yılında 63,7 milyon ton olan üretim rakamının, 2014 yılında 59,6 milyon tona, meyvelerde 18,2 milyon ton olan üretim miktarının 17,1 milyon tona ineceğinin, sebzelerdeki üretim rakamlarının ise 28,5 milyon tondan 28,7 milyon tona yükseleceğinin tahmin edildiğini vurguladı.

OLUMSUZ ETKİLENDİ

Ülkenin büyük bölümünde yaşanan kuraklık nedeniyle tahıllar içinde yer alan buğdayda üretimin 22 milyon 50 bin tondan, yüzde 13,8 azalışla 19 milyon tona, arpada üretimin 7 milyon 900 bin tondan yüzde 20,3 azalışla 6 milyon 300 bin tona gerileyeceğinin tahmin edildiğini vurgulayan Bayraktar, “Çeltik üretimi de yüzde 7,8 düşüşle 900 bin tondan 830 bin tona inecek. Mısır iklim koşullarından olumsuz etkilenmedi. Üretimin 5 milyon 900 bin tondan 5 milyon 950 bin tona yükseleceği tahmin ediliyor” dedi.

ÜRETİCİNİN ACİL DESTEĞE İHTİYACI VAR

Bayraktar şunları kaydetti: “Üreticimiz, üretmek istiyor ama bu sene kazancı iyi olmayacak. Önümüzdeki yıl tarlaya girebilmesi için acil desteğe ihtiyacı var. Üreticimizin sadece banka borçlarının değil, SGK ve elektrik borçlarının da yapılandırılmasını istiyoruz. Ülkemizin her bölgesini gezdik ve bu olayı gördük. Gezilerimizin bir kısmına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri de katıldı. Önümüzdeki yılların gıda güvencesini sağlamak için çiftçimize bir an evvel yardım edilmeli.”

24 Eki 2014 - 10:34 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapostası Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapostası Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapostası Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapostası Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.