Hoca iddiasının arkasında

Prof. Dr.İ. Ayhan Şengil Kent Şurası'nda su çeşmeden içilir reklamına yaptığı doğru bir önerme değil açıklaması kafaları karıştırmıştı. Şengil, bunun üzerine bir açıklama daha yayınladı.

ART NİYET YOK

Prof. Dr.İ. Ayhan Şengil Kent Şurası'nda yaptığı uyarıların Politik bir amaç taşımadığınız bu açıklamanın ö önceden planlamış bir açıklama olmadığını belirterek,ç “Davet edilmiş olduğum Kent Şurası’nın toplantısında genelde dünya ve özelde Sakarya’da su konusunu konuşurken musluk sularında klorlamaya dayalı risk olabileceğini ve su çeşmeden içilir reklamının doğru olmayacağını ifade etmiştim. Bu konuşmanın yerel seçimler öncesine denk gelmesi, politik bir açıklama olarak algılandı. Sayın SASKİ Genel Müdürü, bu açıklamalarımın talihsiz olduğunu belirtmiş ve bilimsel olmamakla suçlamıştır.

Klor kuvvetli bir oksitleyici olduğundan indirgeyici maddeler ve doymamış organik bileşiklerle kısa sürede birleşirler. Nano ve mikro seviyesinde konsantrasyona sahip organik bileşikler içeren suların klor ile dezenfeksiyonunda klorlanma yan ürünleri oluşmaktadır.”

REKLAM YANILTICI

Sengil, su konusunda bu güne kadar açıklama yapmamasını da şu şekildi değerlendirdi: “Bugüne kadar bu konuda konuşmamış olma nedenim ise bu yıla kadar SASKİ’nin bu tarz bir reklam kampanyası yapmamış olmasıdır. Benim tepkim reklamadır. THM ve HAA ölçümleri su şebekesinin çok sayıda noktasından ve sık periyotlarla alınacak olan numunelerde yapılmalıdır. SASKİ’nin web sayfasında yayınlamış olduğu son 2 yılın aylık su analiz raporlarında THM ve HAA sonuçları mevcut değildir. Ayrıca SASKİ’nin su ve atıksu analiz laboratuarın da da bu analizler yapılmamaktadır. Hal böyleyken SASKİ Genel Müdürü basın açıklamasında THM maddesini bildiklerini ve takip ettiklerini ifade etmiştir. Ancak bu analizlerin sonuçları raporlara yansıtılmamıştır.

VERİLER YOK

Şengil, “SASKİ Genel Müdürü Üniversite Rektörlüğü’ne yazdığı bir yazıda Üniversite laboratuvarımızın akredite olup olmadığını sorgulamış, aksi takdirde yapacağımız çalışmaların kabul edilemeyeceğini ima eden bir yazı göndermiştir” diye konuştu.Şengil, “SASKİ’nin tarafıma yönlendirdiği sorulara cevaben, henüz elimizde yeterli veri mevcut olmadığını, son 2 yıl için haftalık analiz sonuçlarını bize ulaştırırlarsa (USEPA (1999,2002) modeli vb. yöntemlerle) kanser risk analizi yapabileceğimizi ifade ettim. Şu an için elimizde yeterli veri olmadığından Sakarya’nın su şebekesinin bazı noktalarından ve bazı konutların depolarından gelecek kirlilik nedeniyle musluklardan akan sularda dezenfeksiyon yan ürünleri riskinin olabileceğini tekrarla ifade etmek isterim” diye konuştu.

BİLİM ADAMININ SORUMLULUĞU

Belirsizliğe vurgu yapmak bilim dışı bir yaklaşım olmadığını ifade eden Şengil, “Aksine belirsizliğin olduğu bir durum için, toplum sağlığını ilgilendiren bir konuya dikkat çekmenin, bilim adamının sorumluluğunda olduğunu düşünüyorum. Sonuç olarak, sadece Sakarya ile ilgili değil, bu şekilde su musluktan içilir şeklinde kampanya yapan bütün belediyelerin de doğru bir iş yapmadığını ifade etmek isterim.”

10 Ara 2013 - 15:46 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapostası Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapostası Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapostası Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapostası Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.