DÜNYA BU FOTOĞRAFLARI KONUŞUYOR

Sakarya'da binlerce Suriyeli mültecinin neden burada olduğunu hiç düşündünüz mü? İşte bu fotoğraflar size bunun cevabını daha net verecek.

Suriye Ordusu’nda 13 yıl askeri polis olarak görev yapan bir kişi, çalışma arkadaşlarıyla birlikte ülkede yaşanan iç savaş boyunca, rejime bağlı askeri hastanelere getirilen cesetlerin fotoğraflarını çekmekle görevlendirildi. Hastaneye getirilenlerin tamamı gözaltında işkence, elle boğma ve aç bırakılarak öldürülen Suriyeli muhaliflerden oluşuyordu. Cesetlerin yüz ve bedenlerine elle yazılan şifreli notları da gösteren fotoğraflar, Suriye ordusu içinde sistematik olarak verilen öldürme emirlerinin yerine getirildiğine dair belge olarak kabul edildi. Arkadaşlarıyla birlikte iki yılda 55 bin kare fotoğraf çeken askeri polis, iki yıl boyunca çektiği fotoğrafları düzenli olarak bir flaş belleğe kaydetti ve gizlice muhaliflere iletti.

Savaş suçu ve insanlığa karşı işlenen suçlar konusunda söz sahibi uluslararası hukukçular ile adli tıp ve adli fotoğraflar konusunda uzman kişilerden oluşan bir komisyon kuruldu. Komisyonda, Yugoslavya eski Devlet Başkanı Miloseviç’i yargılayan mahkemenin başsavcısı Sir Geoffrey Nice, Liberya eski Devlet Başkanı Charles Taylor’un tutuklanmasını sağlayan Sir Desmond de Silva ve aynı davanın iddianamesini hazırlayan Pr. David M. Crane yer aldı. İngiltere’de bir laboratuvarda incelenen materyallerin tümünün müdahale edilmeyen gerçek fotoğraflar olduğu tespit edildi. Fotoğraftaki kişilerin, sistematik işkenceye tabi tutulduğu, kurbanlara elleri ve ayakları bağlıyken işkence yapıldığı, tel, ip ve araçların triger kayışlarına benzer bir cisimle boğulduğu inceleme sonunda tespit edildi.

Dikkat çeken bir diğer önemli tespit de açlığın bir işkence yöntemi olarak kullanılması oldu. Komisyon, bu yöntemlerle öldürülen kişi sayısının yaklaşık 11 bin olduğunu tahmininde bulundu. Fotoğrafları çeken “Sezar” kod adlı kişiyi dinleyen Komisyon, tüm bulguların savaş suçları için kurulacak mahkeme tarafından kabul edilebilir “açık deliller” olduğuna karar verdi. Bu delillerin Eset rejimine karşı, “insanlığa karşı suç” ve “savaş suçları” için açılacak davalarda “güçlü deliller” olduğuna karar veren Soruşturma Komisyonu, çalışmalarını bir rapor haline getirdi.

Not: Cesetlerin yüzlerine ve bedenlerine yazılan çeşitli kodlar ve notlar, delillerin karartılabileceği gerekçesiyle Soruşturma Komisyonu tarafından gizlenmiştir. Komisyondan alınan fotoğraflara AA hiçbir müdahalede bulunmamıştır.

Fotoğrafları kullanırken, çocukların hassasiyetlerinin gözönünde bulundurulması gerekir. Yayınlanan fotoğraflar, AA yayın ilkelerine aykırı olmasına karşın, Özel Soruşturma Komisyonunca “savaş suçu” ve “insanlığa karşı işlenmiş suç”un belgeleri hükmünde sayıldığından kamuoyu ile paylaşılmasına gerek duyuldu.

21 Oca 2014 - 09:12 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapostası Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapostası Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapostası Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapostası Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.