SATSO İHRACAT AKADEMİSİ’NDE İLK BÖLÜM TAMAMLANDI

Sakarya’nın 2023 yılı hedeflerinden biri olan ihracatçı iller sıralamasında ilk 5 arasında yer almasına yönelik çalışmalar kapsamında yürütülen “SATSO İhracat Akademisi”nde ilk bölüm tamamlandı.

Saim İŞÇİ
Saim İŞÇİ Tüm Haberleri

İhracat Akademisi’nin teorik eğitim bölümü olan Uygulamalı Dış Ticaret Uzmanlık Eğitimi’nin tamamlanmasının ardından Sertifika Töreni gerçekleştirildi.

Törene, İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, Ekonomi Bakanlığı, Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdür Vekili Sayın Arzu Yılmaz,Ekonomi Bakanlığı Temsilcileri, SATSO Başkanvekili Orhan Yılgenci ile Yönetim Kurulu Üyeleri ve katılımcı firma temsilcileri iştirak etti.

HEDEFİLK5 İÇİN İLK ADIM ATILDI

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren SATSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Orhan Yılgenci şunları dile getirdi:

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak kaliteli eğitim, katma değerli güçlü üretim, nitelikli istihdam ve yüksek ihracat hedefi doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Sakarya en çok ihracat yapan ilk 10 il arasında 7. sıradadır. İhracat hedefimiz ilk 5 il arasında yer almak ve 2023 ihracat hedefine en yüksek katkıyı veren illerden biri olmaktır. Bu amaçla Milli Eğitim Bakanlığı, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, TÜYAP Anadolu Fuarları A.Ş ve ABİGEM A.Ş. ortaklığıyla #hedefilk5 projesini geliştirdik.

Tüm kurumların ilgililerine teşekkür ediyorum. #hedefilk5 projemiz iki bölümden oluştu. İlk adım İhracat Akademisi, ikinci adım ise Alım Heyetleri organizasyonlarıdır.

Akademimizin farkı her katılımcıya tek tek uygulamalı eğitiminin verilmesi ve eğitim sonunda; konusunda uzman, uluslararası bir firmada dış ticaret temsilcisi ile tanışarak deneyimlerinden faydalanma ve sorular sorma imkânı tanınmasıdır. Akademi katılımcılarından olumlu dönüşler alıyoruz. Bu eğitimleri devam ettireceğiz.

Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika alacak ve “Dış Ticaret Uzmanları’’, Sakarya’nın ihracat yolundaki en önemli unsurları olacak. Buna inanıyor, başarılar diliyorum. Dünyadaki değişimi algılayıp farkına vararak, ekonomik, sosyal, bölgesel, bilimsel ve teknolojik anlamda, Sakarya'mızı değiştirmeyi amaçlayan projelerin peşinden şehrimizin tüm dinamikleri hep birlikte koşarsak hedeflerimize ulaşacağımızı biliyoruz.”

ŞEHRİMİZE İHRACAT UZMANLARI HAZIRLIYORUZ

Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci’nin ardından kürsüye gelen SATSO Genel Sekreteri Yiğit Ateş de projenin detayları hakkında bilgi vererek süreci anlattı.

Ateş konuşmasında şunları dile getirdi:

“Sakarya şu anda ihracatta 7. İl konumunda. SATSO olarak ihracatta 2023 hedefimiz var, ilimizin ilk 5’te olması. Bu konuda ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Sakarya’da ihracat yapan önemli firmalarımız var. Fakat ilk 5 e ulaşabilmek için bizim yapmamız gereken küçük ve orta büyüklükteki işletmelerimizi ihracat yapar hale getirmek. Bizim ihracat akademisi çalışmamız aslında sertifikalı bir ticaret uzmanlığı eğitimi. Bu sürekli olarak devam eden bir eğitim olacak. Eğitimlerimiz 5 gün teorik, 5 gün workshop şeklinde gerçekleştiriliyor. Bu proje ile şehrimizde firmalarımıza ihracat uzmanları kazandırmaya devam edeceğiz; ki onlar KOBİ’lerimizin önünü açabilsin, firmalarımıza vizyon katabilsin.

İLK B2B GÖRÜŞMELERİ NİSAN’DA

Bu çalışmamızın ikinci aşamasında B2B iş görüşmeleri yapılacak. Biz burada üyelerimizi mümkün olduğu kadarıyla yurt dışı firmalarıyla eşleştirerek, bir araya getirerek ticari hacimlerinin önünü açmayı planlıyoruz. Bu konunda da TÜYAP Anadolu’yla iş birliği gerçekleştiriyoruz. TÜYAP Anadolu’nun yapmış olduğu uluslararası fuarlardaki yabancı alım heyetlerini Odamıza getireceğiz. Buradaki heyetlerimizle eşleştirerek burada B2B görüşmeleri gerçekleştirerek ticaret hacmi yakalamaya çalışacağız.

İlk çalışmamız 11-15 Nisan tarihleri arasında tarım ve süs bitkiciliği sektörleri ile alakalı olacak. Oradan yaklaşık 60 kişilik bir alım heyeti Odamıza getireceğiz. Ekim ayında inşaat malzemeleri, Kasım ayında da sanayi ve teknolojiyle alakalı yabancı alım heyetini buraya getireceğiz.” diye konuştu.

KATILIMCILARDAN İHRACAT ÖRNEKLERİ

İhracat Akademisi "Uygulamalı Dış Ticaret Uzmanlık Eğitimi’ni başarıyla tamamlayan katılımcılardan Çağrı Cenker Nalbant ve Tahsin Gümüş eğitim programı sürecinde workshoplarla destekledikleri ihracat projeleri ile ilgili sunum gerçekleştirdiler.

İhracat ürünlerinin seçilmesinden, uluslararası pazar araştırmaları, rakip ülkeler, ürünlerin ülkelere göre ihracat ve ithalat oranlarını da içeren bir sunum gerçekleştirdiler.

Fındık ihracatı ve özel amaçlı asansör taşıma sistemi ile ilgili ihracat demolarının sunulmasının ardından geçilen sertifika töreninde 31 katılımcı firma yetkilisine sertifikaları verildi.

İHRACATA BAŞLAMAYI HEDEFLİYORLAR

Akademiye katılan firma yetkilileri eğitim sürecinin çok verimli ve faydalı olduğuna dikkat çekerek SATSO’nun bu çalışması ile var olan ihracat potansiyellerinin harekete geçtiğini ifade ettiler.

Sertifikalarını alan katılımcılar B2B iş görüşmeleri ile aktif bir şekilde ihracat yapmayı hedeflediklerini ve sistemli bir şekilde kanalize olunduğu takdirde üretimin ihracata yönelmesinin tahmin edildiği kadar zor olmadığına da dikkat çektiler. Saim İŞÇİ

12 Mar 2018 - 12:10 - Ekonomi

Mahreç  Saim İşçi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapostası Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapostası Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapostası Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapostası Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.