YERLİ MOTOR İÇİN TAM ÜRETİM SÜRECİ GEREKLİ

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi (SASGEM) tarafından “Türkiye'nin Yerli Motor Serüveni” konulu bir etkinlik düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe BMC ARGE Direktörü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Demiroğlu konuşmacı olarak katıldı.

Konuşmasının başında içten yanmalı motorların tarihçesi hakkında bilgi veren Mehmet Demiroğlu, “İçten yanmalı motorlar 1800’lü yıllarda ortaya çıkmıştır. Katı yakıtlardan havagazının elde edilmesi ile olmuştur. Havagazı ile çalışan içten yanmalı motorların beygir gücünün az olmasının nedeni, havagazının sıkıştırılmadan yakılmasıdır. Bu devirde içten yanmalı motorun otomobillerde kullanılması uygun değildi” dedi.

Türkiye’de yerli motor üretiminin nasıl başladığını anlatan Demiroğlu, “İlk defa 1950’li yıllarda Necmettin Erbakan’ın başkanlığını yaptığı Gümüş Motor firmasıyla bu süreç başladı. Daha sonra Türkiye’nin dördüncü Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in talimatıyla Eskişehir Demiryolu Fabrikaları’nda ilk yerli ve milli otomobilimiz olan Devrim’i üretebilmeyi başardık. Ancak projede oluşan sıkıntılardan dolayı üretimine son verildi. Eğer mülkiyet hakkı ve üretim sürecinin tamamı sizin kontrolünüzdeyse, yerli ve milli üretimden bahsedebiliriz. Devrim bunun en güzel örneğidir” şeklinde konuştu.

ASKERİ ALANDA YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM

Askeri alanda üretilen araçların yerli ve milli olmasının önemine değinen Demiroğlu, şöyle devam etti: “Yurt dışından ithal ettiğiniz parçaları istediğiniz gibi kullanamayabiliyorsunuz. Parçaları aldığınız ülkeler, size sundukları antlaşmalarla bu durumu kısıtlıyor. Ürettiğiniz askeri araçların başka ülkelere satışına engel oluyor. İstediğiniz gibi kullanamadığınız için yerli ve milli üretime hız vermeniz gerekiyor. Savunma Sanayi Müsteşarlığı da bu durumu görerek çalışmalarına hız verdi. Altay tankı örneğinde olduğu gibi, fikri mülkiyet hakları da dâhil tamamen yerli üretime geçildi.”

Motor üretiminin uzun bir süreç olduğunu belirten Demiroğlu, eldeki imkânların iyi analiz edilerek üretim için kaynak ve zaman ayrılması gerektiğine dikkat çekti. Demiroğlu, “Sunulan imkânlardan faydalanmayıp tembellik ederseniz başaramazsınız. Hedeflerinizi belirleyerek emin adımlarla ilerlemelisiniz. Yerli ve milli bir üretim yapmak istiyorsanız korkmayarak, sabırlı bir şekilde çalışmaya devam etmelisiniz. Türkiye, üretimini genç ve dinamik nesilleriyle yaptığı sürece, geleceğe emin adımlarla ilerleyecektir” ifadelerini kullandı.

16 Mar 2018 - 11:11 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapostası Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapostası Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapostası Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapostası Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.