YALÇINDAĞ ET FİYATLARINA TEPKİ GÖSTERENLERE SESLENDİ

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ et ithalatının önünün açılmasına rağmen fiyatların düşmemesine tepki gösterenlere çok sert çıktı. Yalçındağ,"Et neye göre pahalı da bunun fetvasını veriyorsunuz? İçtiğimiz suya , baklavaya göre mi? Her

Başkan Yalçındağ, et ithalatının başlatılmasına rağmen fiyatların düşmemesini eleştirenlere sert bir dille cevap verdi.

Piyasa girdilerine göre fiyatın normal olduğunu savunan Başkan Yalçındağ, fiyatların düşmesinin kasap esnasını sıkıntıya sokacağını belirterek, "Bildiğim bir tek şey var, hiç kimse bir şey yapmasa hepsinden iyi olur. Bir yerde bir taşkın varsa, sıkıntı varsa da sular yeniden yatağına döner, mecrasında akar ve işler normal yolda gider. Et pahalı, neye göre pahalı yahu? Şu içtiğimiz suya göre mi pahalı? Neye göre pahalı da bunun fetvasını veriyorsunuz? Elbiseye göre mi pahalı? Baklavaya göre mi pahalı, her şeyin bir değeri var. Adam almış 5 bin liraya danayı, yedirmiş 2 bin 500 lira, almış 300 kilo et üzerinden. Ne olacaktı? Para kazanmayacak mı bu adam? Almış kasap 25 liraya, 30 liraya her neyse. Bunun içinde ne var, işletme maliyeti, kemik çıkıyor içinden, veri var, fire var. Televizyon programlarında ifade ediyoruz Katma Değer Vergisi(KDV) 3 lira, 4 lria, 5 lira, bu yüklerden uzaklaşmadıkça, bu girdilerde bir azalma olmadıkça etin fiyatının bulunduğu noktadan aşağıya inmesi gibi bir durum söz konusu değil. Mevcut şartlara göre olayı değerlendirmek lazım. Bir insan yaptığı işten geçinemezse, bir daha o işi yapar mı yahu? Ne olacak, devletin sırsına, işsiz ordusuna yeni bir işsiz ordusu eklenecek. Piyasaları kendi dinamiklerine bırakmak en doğrusudur. Devletin ticaret yapması gibi bir durum söz konusu değil." dedi.

ithalat izni verilen Güney Amerika gibi ülkelerden hayvan alımının zor olduğunu kaydeden Başkan Yalçındağ esnafa 'Hanginiz gemi tutup oradan hayvan alırsınız?' diye sorarak şöyle dedi: "Bu ülkenin kendisine yeterli hale gelmesi için hiç kimsenin ithalat diye bir şeyi istemesi de mümkün değil. Atalarımızın lafı var, elden gelen öğün olmaz o da vaktinde bulunmaz. Biz normal hale gelene kadar piyasa ihtiyaçlarının görev verilen kurum ya da yetki verilen kuruluşların görevlerini ve yetkilerini zamanında yapmasına bağlı. Geçtiğimiz dönemlerde karşılaştığımız sıkıntıların bir çoğu görev verilen kurumun görevi zamanında yapamamasından kaynaklanıyor, bunu da sayın bakanımıza arz ettik. O çerçevede de özel sektöre ithalat izni verildi. Ancak tabi belirli bir noktada. Özel sektöre ithalat izni veriyorsunuz nereden, Güney Amerika'dan, hanginiz bir gemi tutup ta gidip oradan alıp gelebilirsiniz? Her şeyi her yerde konuşamıyorsunuz ama işlerin doğru noktada yönetilmesi aslolandır." Yapılan kongrede divanda yer alan Başkan Yalçındağ program sonrası Sakarya'dan ayrıldı

18 Mar 2018 - 16:20 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapostası Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapostası Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapostası Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapostası Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.