BU UYGULAMA SAHTEKARLARIN ÖNÜNÜ AÇABİLİR

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren “Mühendislik mimarlık ve taahhüt hizmetleri ile iştigal eden’’ üyelerin oluşturduğu 18. Meslek Komitesi aylık olağan toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantının ana gündem maddesini “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Mekansal Adres Kayıt Sistemi’nde yapılan değişiklikler oluşturdu.

Bakanlık yapılan değişikliğe göre bürokrasiyi azaltarak süreci hızlandırmak amacıyla proje müellifi mühendis ve mimarların imzaları yapı ruhsatlarında yer almayacak.

Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Mühendislik Mimarlık ve Taahhüt Hizmetleri Komitesi Başkanı İlker Ergül şunları dile getirdi:

“Yeni hazırlanan inşaat ruhsat formatlarında, mimar, mühendis ve şantiye şeflerinin ıslak imza attıkları bölüm kaldırılarak, format değiştirilmiştir. Bakanlık tarafından bu bölümlerin kaldırılmasının maksadı, imza sayısını azaltıp bürokrasiyi en aza indirmektir. Bu düşünce ve amaç doğru olmasına rağmen, uygulamanın yeterince düşünülmediği düşüncesindeyim. Çünkü projeleri hazırlayan mühendis ve mimarların imza yetkileri tüm Türkiye’de geçerlidir. Başka bir ilde ya da hiç bilmediğimiz bir ilçede kötü niyetli kişiler tarafından, sahte imzalı projeler üretilmiş olsa, ruhsatta da imza gerekmediğinden proje sahibinin haberi olmayacaktır. Yani sahte bir proje üretimi yapılmış olduğunda, asıl proje sahibinin bu konudan bilgi sahibi olup, suç duyurusunda bulunma imkanı olmayacaktır. Bu uygulamanın, sahtekarların önünü açacağı ve yakalanmasının da mümkün olmayacağı bir ortam oluşturmaktadır.

Bürokrasiyi azaltma ve işlemlere hız vermek hedefinden vazgeçilmeden, bu kusurun giderilmesi için yapılması gereken, proje hazırlayan mühendisler ve mimarlar, bakanlık sisteminde kendi adlarına kesilen ruhsatların listesini görmeliler, böylece bilgisinin olmadığı proje ve ruhsatla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunarak gerekli takibi yapabilme imkanı oluşur ya da başka bir yöntem, elektronik imza yöntemine gidilerek takip imkanı sağlanabilir. Bakanlık yetkililerinin uygulamadaki, eksikliği fark edip biran önce gerekli düzeltmeleri yapmalarını talep ediyoruz” diye konuştu.

13 Haz 2018 - 12:18 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapostası Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapostası Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapostası Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapostası Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.