YENİDEN YAPILANDIRILMASI KANUN SATSO’DA ANLATILDI

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Resmi Gazetede geçtiğimiz ay yayımlanarak yürürlüğe giren "Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması i...

Saim İŞÇİ
Saim İŞÇİ Tüm Haberleri

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Resmi Gazetede geçtiğimiz ay yayımlanarak yürürlüğe giren "Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 7143 Sayılı Kanun" ile ilgili bilgilendirme toplantısına ev sahipliği yaptı.

Sakarya Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası işbirliğinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Sayın Halim Bursalı’nın sunumu ile gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına iş dünyası temsilcileri yoğun ilgi gösterdi.

Toplantıya Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş, SMMMOB Sakarya Şube Başkanı Ertuğrul Kocacık, SGK İl Müdürü Erhan Çavuş ve çok sayıda davetli iştirak etti.

Toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş, çalışmanın önemine vurgu yaparak şunları dile getirdi:

“Bildiğiniz üzere, Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 7143 Sayılı Kanun 18 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

7143 Sayılı Kanun hakkında üyelerimizi ve kamuoyunu bilgilendirmek, Kanunun getirdiği imkanları sizlere aktarmak amacıyla Odamız ile Sakarya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası işbirliğiyle düzenlenen bu toplantıda Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Halim Bursalı tarafından detaylı bir sunum yapılacak. İlgili kanunla, kesinleşmiş vergi ve diğer borçlara ödeme kolaylıkları getirilmiştir. Geçmiş dönemlere ilişkin matrah ve vergi artırımında bulunan mükelleflere ayrıcalıklar sağlanmıştır.

Bunu yanı sıra 7143 Sayılı Kanunla işletmelerdeki emtia, makine, teçhizat ve demirbaş kayıtlarına ilişkin cezasız düzeltme imkanı, kasa ve ortaklardan alacaklar hesabının cezasız ve faizsiz düzeltilmesi, ihtilafların sulh yoluyla sonlandırılması, yurt içi ve yurt dışı bazı varlıkların belli tarihe kadar vergisiz ve ayrıcalıklı imkanlarla milli ekonomiye kazandırılması, beyan edilmemiş veya eksik beyan edilmiş gelir ve kazançların zam ve faizsiz pişmanlıkla beyan edilmesi gibi bir dizi imkanlar getirilmiştir.

Bu toplantımızda yukarıda kısaca bahsettiğim imkanların detayları ile kanunun mükelleflere sunduğu kolaylıklar sizlerle paylaşılacaktır. İş alemi için son derece yararlı olduğuna inandığımız bu toplantımızın katılımcılar açısından da verimli olması temennisiyle Oda Yönetimimiz adına katılımlarınızdan dolayısı sizlere teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.”

SATSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Sakarya SMMMOB Başkanı Ertuğrul Kocacık ise şunları dile getirdi:

“7143 sayılı “vergi ve diğer bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun“ 18.05.2018 tarih ve 30425 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. 7143 sayılı kanun ile; ülke ekonomisinin büyüme hızını desteklemek ve bu suretle kalkınmasını devam ettirmek amacıyla dünyadaki ekonomik ve politik riskler ile yakın coğrafyamızda yaşanan bölgesel olayların vatandaşlarımız üzerinde oluşturması muhtemel etkisini bertaraf etmek müteşebbislerin iş ve yatırım kararlarına daha sıhhatli bir şekilde odaklanmalarına imkan sağlamak için; Kamuya olan borçların yapılandırılarak ödenmesini, mevcut ve muhtemel ihtilafların sulh yoluyla sonlandırılmasını, matrah ve vergi artırımı yoluyla vergilemede öngörülebilirliğinin arttırılarak geçmiş vergilendirme dönemleri ile ilgili olası risklerin ortadan kaldırılmasını, işletme kayıtlarının fiili durumlarına uygun hale getirilerek kayıtlı ekonomiye geçişin teşvik edilmesini, yurtiçi ve yurtdışı bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması, ticaret ve sanayi odalarının, esnaf odalarının, baroların, YMM ve SMM odalarının alacaklarının yeniden yapılandırılması amacıyla 7143 sayılı kanun ihdas edilmiştir.’’

Konuşmaların ardından Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Halim Bursalı 7143 sayılı Kanun’un uygulama alanları ile ilgili detaylı bir sunum yaptı. İki oturumdan oluşan toplantının ikinci bölümünde interaktif şekilde katılımcıların soruları yetkililer tarafından cevaplandı.

Üyeler kendilerini yakından ilgilendiren konu ile ilgili toplantının oldukça verimli geçtiğini belirterek kurumlara teşekkür etti. Saim İŞÇİ

22 Haz 2018 - 10:11 - Ekonomi

Mahreç  Saim İşçi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapostası Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapostası Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapostası Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapostası Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.