2 BİN LİRA BİLE AZ

Yılsonunda belli olacak asgari ücret için tartışmalar şimdiden başladı. Sendikalar yüksek enflasyon nedeniyle yaşanan değer kayıplarının giderilmesini isterken taleplerini 2 bin lira üzerinde tuttu.

Stajer muhabirlerimiz Esma Nur Yıldırım ve Merve Arslan’da sokağın nabzını tutarak vatandaşlara,"Sizce asgari ücret ne kadar olmalı?" sorusunu yöneltti. Vatandaşların cevabında ise, asgari ücretle geçinmenin imkansız olduğu şeklinde idi.

Çalışanların dört gözle beklediği yeni yıl için asgari ücret oranları yıl sonunda Aralık ayında belli olacak. Asgari ücret pazarlıkları henüz başlamazken, sendikalar taleplerini duyurmaya başladı. Türk-İş asgari ücretin 2 bin TL, DİSK ise 2 bin 600 TL olmasını talebinde bulundu. İşverenin talebi ise son birkaç yıldır uygulanan 100 TL'lik asgari ücret desteğinin devam etmesi oldu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret görüşmeleri için bir araya geldiklerinde erken zam konusunu da konuştular. Bakan Selçuk tarafından böyle bir durumun söz konusu olmadığı aktarıldı. Selçuk konuya ilişkin, "Hukuken bunu toplama imkanı yok. Hukuken toplasak da bu Ocak ayında yürürlüğe girecek" ifadelerini kullandı.Asgari ücret konusunda bir diğer açıklama ise basın toplantısı düzenleyen AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten geldi. Çelik, "Asgari ücret komisyonu, zamanında toplanacak. Herhangi bir şekilde takvimde oynama yok" dedi

GEÇ BİLE KALDILAR

Berkay Orhan: Her şey bu kadar pahalıyken asgari ücrete zam yapmak için geç bile kaldılar. 2 bin TL asgari ücret bir eve asla yetmez, imkansız gibi bir şey. Her şeye çok zam geldi, yılbaşında yine gelecek. Yapılan zammın bir anlamı yok. Verdiklerini geri almak sürekli yaptıkları şey.

GEÇİM ÇOK ZOR

Onur Yıldırım: Şu anki asgari ücretle geçim biraz zor. 2 bin liraya yükselse bir nebze daha iyi olur. Hükümetten beklentimiz yılbaşı gelmeden yükseltilmesi çünkü zamlarla geçim çok zor. Ama asgari ücrete zam gelince diğer şeylere de geliyor ve verdikleri zammı diğer yönden geri alıyorlar.

YETERLİ DEĞİL

İslam Emir Bağlar: Ülkenin durumuna baktığımızda asgari ücrete şuan zam yapılabileceğini düşünmüyorum. Ekonomik kriz var. Yılbaşında yapılabilir, yapılması da lazım. 2 bin lira olması asgari ücret için iyi olabilir ama bununla geçinen aileler için yeterli bir miktar değil.

2 BİN LİRA ANCAK YETER

Muhammet Malkoçoğlu: Zam için günümüz koşullarına yılbaşı beklenmeden zam yapılmalı. Bu koşullarda her şeyin fiyatı yükseldi ve geçimler zorlaştı. 2 bin lira bir aile için ancak yeterli olabilir. Asgari ücrete zam gelsin ama diğer ürünlerin fiyatları aynı kalsın.

YILBAŞI BEKLENMEMELİ

Mehmet Ali Cihan: Bu devirde bu fiyatlarla asgari ücret alarak geçinmek çok zor. Bekarken bu ücret yetiyor ama bir aileye yetmez. Birde kirada oturuyorsa ya da çocukları varsa hiç yetmez. Yılbaşı beklenmemeli. Ama ücrete zam gelse de diğer fiyatlar aynı kalmalı.

YETMEZ AMA İDARE EDER

Safiye Hallaç: 2 bin TL yetmez ama idare eder. İki ay önce gelmeli mi bilmiyorum. Hükümetin işine aklımız ermez fakat asgari ücretle şu zamanda geçinmek mümkün değil. Türkiye’de asla zam bitmez. Asgari ücrete gelince diğerlerine de gelir.

FİYATLAR YÜKSEK

Rümeysa Saraç: Asgari ücret şuan da bekar çalışanlara bile yetmiyor. Zam gelmeli ki insanların geçimleri rahatlasın. Gıda temizlik giyim her şeyin fiyatı çok yüksek. Ürünlerin fiyatları sabit kalıp asgari ücret artarsa ancak faydalı olabilir.

İŞLERİNE ÖYLE GELİYOR

Sabriye Yetim: Asgari ücret bir an önce artmalı. Erken zam yapılmayacaksa sebebi işlerine öyle geldiği içindir. Asgari ücret bir aile için yeterli değil. 2 bin TL de yeterli olmayacaktır. Bir kahvaltı alışverişini 100 TL’ye bile yapamıyoruz. Bu maaş hiçbir şeye yetmiyor.

ONLARIN TUZU KURU

Elif Kara: Asgari ücretle geçinenler zor durumda. Zam ne kadar erken olursa o kadar iyi bence. Zam yapmayanların tuzu kuru çünkü onlar asgari ücretle geçinmiyor. O yüzden onlar için zammın zamanı önemli değil. Her şey zamlı şuan. Dolar düşüyor fiyatlar düşmüyor.

ZAMA İHTİYACIMIZ VAR

Kübra Çakır: Asgari ücrete zama herkese çok çok ihtiyacı var. Bu süreçte ev geçindiren, kirada oturan,çocuklarını okutan aileler için çok daha yararlı olur. Şuan ki zamanda ekonomi berbat bir durumda her şeye zam geldi tek maaşlara zam gelmedi

ZAM HEMEN GELMELİ

Tuğba Uçar: Kesinlikle asgari ücrete 2 bin TL olmalı. Asgari ücretle şuan ki hayatta yaşanılması çok zor tabî ki 2 bin TL şuan ki pahalı yaşantıya az bir miktar fakat keşke daha fazlası verile bilse ama hiç yoktan iyidir diyeceğiz mecburen. Asgari ücrete zam yapıldımı diğer her şeye zam gelmemeli.

HERKESİN YARARINA OLUR

Şeyval Güney: Zam gelmesi herkesin yararına olur. 2 bin TL de iyi bir miktar hiç yoktan iyidir. Sonuçta evini kira ile geçindiren çocukları olan aileler var onların yararına olur. Zamın gelmesi yılbaşından sonra değil de hemen gelmesi çok iyi olur.

ZAM İÇİN YILBAŞI BEKLENMEMELİ

Sena Ebrar Ar: Çocuklu aileler, kirada oturan ve evin tek bir üyesi çalışan insanlar için şuan ki asgari ücret çok az ve o ücretle geçine bilmek imkansız. Bu yüzden asgari ücrete zam gelmesinin herkese çok ihtiyacı var. Bu zamın yılbaşını beklemeden hemen gelmesi yararımıza olur.

MAAŞA ZAM YOK

Gözde Nezir: Bende asgari ücretle çalışan birisiyim ve bu devirde 1.600 gibi bir maaşla geçinmek çok zor çünkü ekonominin bozulması ile her şeye zam geldi maaşlara zam gelmedi bu pahalı yaşantıda zamma çok ihtiyacımız var. Zam için yılbaşı beklenmemeli.

HER ŞEY ZAMLI

Arzu Metin: Her şeye zam geldi doğalgaz, elektrik, su, giyim fakat maaşlara hiç zam yok. Şuan ki asgari ücret ile yaşam çok herkes için hele çocuklu ve kirada oturan vatandaşlar için zammın hemen gelmesini istiyoruz. Keşke 2 bin TL’nin de üzerinde olabilse.

05 Kas 2018 - 10:35 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapostası Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapostası Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapostası Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapostası Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.