ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SİSTEMİ MUTLAKA DEĞİŞMELİ

SAÜ Rektörü Prof. Dr. Elmas: "Bu konudaki deneyimlerimizi de dikkate aldığımızda üniversiteye giriş sisteminin mutlaka değişmesi gerektiği sonucu ortaya çıkıyor."

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, üniversiteye giriş sisteminin mutlaka değişmesi gerektiğini bildirdi.

Elmas, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde test sistemiyle yapılan sınavlar yerine açık uçlu ve kişilerin farklı yetkinliklerinin dikkate alındığı bir değerlendirme sisteminin tartışıldığını belirtti.

Eğitim konusunda yenilikleri yakından takip eden bir üniversite olduklarını vurgulayan Elmas, "Bu konudaki deneyimlerimizi de dikkate aldığımızda üniversiteye giriş sisteminin mutlaka değişmesi gerektiği sonucu ortaya çıkıyor" ifadesini kullandı.

Çoğu ülkede eğitim ve öğretim sisteminin, okul öncesinden başlayarak, ilköğretim ve ortaöğretimde 4 kademe, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitiminde ise 8 kademe olarak uygulandığını dile getiren Elmas, şunları kaydetti:

“Artık dünyada eğitim öğretim bu şekilde yürütülmektedir. Her kademede kişilerin kazanacağı bilgi, beceri ve yetkinlikler de ayrıca tanımlanmaktadır. Dolayısıyla hem ülkeler arasındaki koordinasyon tanımlanmakta, hem de ülkeler kendi yeterlik çerçevelerini açıklayarak hangi kademedeki kişilerin hangi beceri ve yetkinliğe sahip olması gerektiğini ifade etmektedir. Türkiye’deki uygulamalara baktığımızda, öğrenci okul öncesinden başlayıp yetkinliklerin de öne çıktığı bir eğitim sisteminde ilerlerken, üniversiteye girme aşamasında karşısına bilgi ağırlıklı bir test sınavı çıkıyor ve bu süreç nedeniyle eğitim büyük bir kesintiye uğruyor. Öğrenciler buradan kendilerini yetkinliklerden arındırıp sadece bilgi ve test çözmeye yönelik bir eylem üzerinde yoğunlaşıyor. Tabi böyle bir durumda üniversitede öğrencilere yetkinlik ve beceri kazandırmak zorlaşmaktadır."

Elmas, şu anda uygulanan üniversiteye giriş sisteminin, eğitim ve öğretimin planlanmasının ve gelişmesinin önünde önemli bir engel olduğunu belirterek, üniversiteye giriş sınavlarının bilgi, beceri ve yetkinlikleri ifade edebilecek şekilde düzenlenmesinin daha doğru olacağını bildirdi.

Bilgiyi, yetkinlikleri ve zihni becerileri ölçecek bir sistemin sınavlarla desteklenmesi gerektiğini aktaran Elmas, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bir kişi eğitim düzeyinde üniversiteye girene kadar bir beceri kazanmışsa, bir fikir üretip yenilik yapmışsa, bir proje hazırlamışsa, kendini geliştirmeye yönelik başka nitelikler kazanmışsa, bir şeyi yorumlama, eleştirel düşünme yeteneği, iletişim becerisi gibi farklı yetkinlikler kazandığı bir ortamda okumuşsa, giriş sınavının da bunu dikkate alacak şekilde olması gerekiyor. Hem Milli Eğitim Bakanlığı, hem de ÖSYM tarafından yapılan çalışmaların çok değerli, önemli ve gerekli olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

13 Mar 2014 - 15:07 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapostası Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapostası Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapostası Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapostası Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.