“EĞİTİM ALMAK HERKESİN HAKKI”

Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürü Yakup Çakmak “Ülkemizde bulunan yabancı uyruklu öğrencilerin eğitim öğretim faaliyetlerine katılımları hem yasal hem de insani bir görevdir” dedi.

Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürü Yakup Çakmak konuşmasında; “İnsanın en önemli özelliklerinden birisi de eğitilebilen bir varlık olmasıdır. İnsanın bu özelliğinin geliştirilmesi eğitim hakkının olmasına bağlıdır. Anayasamızda da, hiçbir kimsenin eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamayacağı ifade edilmektedir. Dolayısıyla ülkemizde bulunan yabancı uyruklu öğrencilerin eğitim öğretim faaliyetlerine katılımları hem yasal hem de insani bir görevdir.

TÜM PAYDAŞLARA SORUMLULUK DÜŞÜYOR

Ülkemiz insanlarının genel karakteristik yapısının en önemli özelliklerinden olan misafirperverliğin en güzel örneklerini İlimizde yaşamaktayız. Eğitim camiası olarak bir bütün halinde, inancımız ve kültürümüzün gereği, İlimizde bulunan yabancı misafirlerimize hiçbir yanlış algıya meydan vermeden, elimizden gelen her türlü katkıyı sağlamaya devam edeceğiz. Çanakkale Şehitliklerindeki mezar taşlarına bakıldığında aramızda bulunan misafirlerimizin hiç de yabancı olmadıkları görülecektir. Ayrıca hiçbir çocuğun ebeveynini ve doğacağı coğrafyayı seçme şansı olmadığı gerçeğini de unutmamamız gerekir. Entegrasyonun sağlıklı bir şekilde sağlanabilmesi için tüm paydaşlara sorumluluk ve görev düşmektedir.

HOMOJEN DAĞILIM

İlimiz genelinde, temel eğitim ve ortaöğretimde 2 bin 65 Suriyeli, 3 bin 139 Iraklı ve 40 farklı ülkeden 666 olmak üzere toplam 5870 yabancı öğrenci bulunmaktadır. Bunların 176’sı Karaman Geçici Eğitim Merkezi (GEM)’nde olmak üzere 2 bin 835’i Adapazarı, 92’si Arifiye, 675’i Erenler ve 804’ü Serdivan olmak üzere 4 bin 406’sı dört merkez ilçemizde, 1464’ü ise kalan diğer 12 ilçemizdeki muhtelif okullarımızda eğitim-öğretim görmektedir. İlimizdeki yabancı öğrenciler genelde okullarımıza homojen şekilde dağılmışlardır. Sadece bir iki okulumuzda bölgesel şartlar gereği yoğunlaşma söz konusu olmuştur. Rakamlarda görüldüğü gibi en çok yabancı öğrenci sayısı Iraklılardan oluşmaktadır.

23 İLDE UYGULANIYOR

2016 yılından bu yana devam eden ve Avrupa Birliği fonları tarafından finanse edilen Pictes Projesi, ilimizin de yer aldığı Suriyelilerin en yoğun olduğu 23 ilde uygulanıyor. Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi, Milli Eğitim Bakanlığı ile AB Türkiye Delegasyonu arasında Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı anlaşması (FRIT) çerçevesinde imzalanan sözleşme ile Suriyeli çocukların Türk Eğitim Sistemine entegrasyonunda Milli Eğitim Bakanlığının faaliyetlerini desteklemeyi ve Türkiye’deki eğitime erişimlerine katkı sağlamayı amaçlayan bir projedir” dedi.

45 TÜRKÇE ÖĞRETİCİSİ

Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürü Yakup Çakmak , “ilimizde 45 Türkçe Öğreticisi ve 2 rehber danışman istihdam edilmiştir. Aynı zamanda BM tarafından finanse edilen 26 Suriyeli Gönüllü Eğitici de Karaman Geçici Eğitim Merkezinde ve muhtelif okullarımızda istihdam edilmektedir. 12 ilçede 100’den fazla okulda yaklaşık 2.000 Suriyeli öğrenciye Türkçe eğitimleri veriyoruz. Savaş travması yaşayan, ailesini, tanıdıklarını savaşta kaybeden ve zorunlu göçe maruz kalmış çocuklarımıza bireysel ve grup rehberlik çalışmaları ile psikolojik destek sağlıyoruz.

OKULLAŞMA ORANI

Sakarya’daki Suriyeli çocukların okullaşma oranı şu an itibari ile savaş öncesi Suriye’deki okullaşma oranının üzerinde bir duruma geldi. İlkokul ve ortaokul seviyesinde okullaşma oranımız yüzde 90’ın üzerinde. Okullaşmayan Suriyeli çocuklar için telafi eğitimleri düzenleyerek okullara kayıtlarını sağladık. İYEP ve Destekleme Eğitimleri ile de Türk öğrencilerinin yanında tüm yabancı 3. ve 4. sınıf öğrencilerimizin Türkçe ve Matematik derslerindeki gelişimlerini artırmak için çalışmalar yürütüyoruz. Çocuklarımız hem okul derslerine girerek akranlarıyla birlikte aynı eğitimi alıyor hem de ders dışı saatlerde Türkçe eğitimleri alıyorlar. Zaman zaman aile ziyaretleri, spor, sosyal ve kültürel etkinlikler ile öğrencilerimizin sosyal uyumlarını da destekliyoruz.”

20 Oca 2019 - 16:42 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapostası Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapostası Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapostası Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapostası Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.