YENİLENEBİLİR ENERJİ SİSTEMLERİ SATSO’DA ANLATILDI

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 10. Meslek Komitesi Yenilenebilir Enerji Sistemleri ile ilgili üyelerine yönelik eğitim semineri düzenledi.

SATSO Konferans Salonu’nda düzenlen seminerde Sakarya Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Bayrak, SATSO eğitim salonunda “Yenilenebilir Enerji Sistemleri” hakkında bilgi verdi. Semineri meslek komitesi üyeleri, mühendis ve mühendis adaylarından oluşan çok sayıda katılımcı dinledi.

Bayrak, yenilenebilir enerji kaynaklarından ve bu kaynaklardan elektrik enerjisi üretiminden bahsettikten sonra güneş ve rüzgar enerjisi sistemlerini ayrıntılı biçimde anlattı. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üretiminin Avrupa’da giderek yaygınlaştığını ve Almanya’da toplam elektrik enerjisi üretiminde yenilenebilir enerji payının %45,6’ya ulaştığını belirtti. Almanya’da farklı güçlerde yaklaşık 1,5 milyon adet yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üretim noktasının bulunduğunu söyledi. Sayının bu kadar fazla olmasının en önemli nedeninin Almanya’nın kendi teknolojilerini, dolayısıyla güneş paneli hücrelerini ve rüzgar türbinlerini kendilerinin üretmesinden kaynaklandığının altını çizdi.

Ülkemizde toplam elektrik enerjisi üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payının %10’un altında olmasının nedeninin başında özellikle rüzgar türbinleri ile güneş paneli hücrelerinin yurt dışından ithal edilmesinden kaynaklandığı belirtildi. Bu nedenle, bu alanlarda bilimsel çalışmaların yapılması, yenilenebilir enerji alanında teknoloji geliştirmek amacıyla üniversite sanayi işbirliğinin artırılmasının gerekliliğinden bahsedildi.

Sunumda güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi sistemleri temel matematiksel bağıntılarla desteklenerek ayrıntılı biçimde açıklandı. Güneş enerji sisteminde kullanılan panel çeşitleri ve verimleri, yıllara göre panel verimindeki düşüş, hangi panelin neden seçilmesi gerektiği, bunların maliyetleri, Türkiye’nin güneş potansiyeli, yatırım için lisanssız üretimdeki izlenmesi gereken yol konularına değinildi ve Sakarya ili için 1MW’lık lisanssız bir güneş enerjisi sisteminin maliyetinin gerçekçi koşullara göre hesaplanması açıklandı. Daha sonra, rüzgar enerjisi sistemlerinden bahsedildi ve Avrupa’da rüzgar enerji sistemleri kullanımının yıllara göre artış eğiliminde olduğuna değinildi. Yatay ve dikey eksenli rüzgar türbinlerinin temel yapıları açıklandıktan sonra, büyük güçlü yatay eksenli rüzgar türbini seçim kriterlerine vurgu yapıldı. Küçük güçlerde dikey eksenlilerin yatay eksenlilere göre verim ve maliyet açısından ne kadar avantajlı olacağı matematiksel ifadelerle desteklenerek anlatıldı. Ardından, kendi içlerinde rüzgar ve güneş enerjisi sistemlerinin karşılaştırılması yapıldı ve birbirlerine göre avantajları ve dezavantajları belirtildi. Ayrıca, şebeke bağlantısız sistemlerde güneş panelleri ve rüzgar türbinlerinin bir arada hibrit sistem olarak kullanılabileceğinin uygunluğu gösterildi. Hibrit sistemin yapısı açıklandıktan sonra, batarya seçiminde dikkat edilmesi gereken konular açıklandı. Son olarak, yenilenebilir enerji sistemlerini kurmak için finans desteği ile ilgili bilgi verildikten sonra, öz sermaye ve alınacak finans desteği ile gerçek bir sistemin yıllık getirisi ve bütün sistemin geri ödeme süresinin hesaplanması açıklandı.

08 Mar 2019 - 16:58 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapostası Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapostası Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapostası Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapostası Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.