SICAK HAVALARDA TERMOREGÜLASYON MEKANİZMASINA DİKKAT

Özel Adatıp Sakarya Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Hayati Kandiş, mevsim gereği maruz kaldığımız sıcak havalarla ilgili uyarılarda bulundu.

Özellikle hava sıcaklıklarının ani yükselişi sonrasında ‘sıcak çarpması’ şikayetlerinin arttığını belirten Doç. Dr. Hayati Kandiş, “Sıcak çarpması, sıcak ve nemli havalarda güneş altında uzun süre kalma sonucu, vücut ısısını ayarlayan (termoregülasyon) mekanizmaların bozulmasına bağlı olarak ortaya çıkan vücudun kendini soğutamadığı klinik bir tablodur.” Diyerek özellikle çocukların, yaşlıların, sporcuların, aşırı zayıf ve kilolu kişilerin ve kronik rahatsızlığı olan hastaların (yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, kanser hastaları) risk altında olduğunun altını çizdi.

VUCUT ISISININ DÜŞÜRÜYMESİ

Sıcak çarpmasının, yorgunluk, güçsüzlük, yüksek ateş, bulantı, kusma, kas krampları gibi hafif semptomlarla başlayıp, şuur değişikliğinden komaya kadar giden ve hayatı tehdit eden klinik tablolarla ortaya çıkabildiğini belirten Doç. Dr. Hayati Kandiş; “Sıcak çarpması düşünülen hastalara vakit kaybedilmeden gerekli tedbirlerin alınması ve tedaviye başlanması gereklidir. Sıcak çarpması düşünülen kişilerde çevre güvenliğinin sağlanması, daha serin bir alana taşıma, vücut ısısının düşürülmesi açısından giysilerinin çıkarılması veya gevşetilmesi, başının, boyunun, göğsünün, koltuk altlarının ve kasıklarının soğuk su ile ıslatılmış bezle silinmesi, mümkünse klima ve vantilatör ile ortam ısısının düşürülmesi, şuuru açık hastalarda bol sıvı içirilmesi önerilir.” dedi.

DIŞARIYA ÇIKMAYIN

“Şuur kapalı ve kendisinde olmadığını düşündüğümüz tüm hastalara sıvı içirmemek, kusma riski açısından yanının üzerine yatırmak ve acil sağlık sisteminin aktive edilmesi gerekir.” diyen Kandiş, “Zorunlu olmadıkça güneşin dik geldiği öğle saatlerinde dışarıya çıkılmamalı, açık renkli, terletmeyen hafif giysiler giyilmeli, şemsiye, gözlük ve koruyucu krem kullanılmalı, bol su (2.5-3L) içilmelidir. Ancak çay, kahve, asitli içecekler içilmesi bol miktarda sıvı alımı gibi değerlendirilmemelidir. Vücut ısısını düşürmek için fırsat buldukça ılık duş alınabilir. Güneşin yoğun olduğu saatlerde ağır işlerden ve spor yapmaktan kaçınmak gerekir” diye konuştu. Esma Nur Yıldırım

09 Tem 2019 - 14:06 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapostası Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapostası Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapostası Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapostası Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.