ORGAN BAĞIŞLA HAYAT KURTAR!

Dünyada organ yetmezliği yaşayan hastaların umudu olan organ bağışı konusunda düşüncelerini dile getiren vatandaşlar, bağışlanan her organın kurtarılan bir hayatı ifade ettiğini söyledi.

UMUT IŞIĞI

Organ ve doku nakli, tedavisi sadece nakil ile mümkün olan organları hasar görmüş hastalara büyük umut ışığı olmaktadır. Günümüzde, birçok organ için naklin mümkün hale geldiği söylenebilir. Organ nakli konusundaki bilinç son yıllarda oldukça artmasına rağmen, tüm Dünya’da ve Türkiye’de de organ nakli bekleyen insan sayısı çok fazladır.Organ Bağışı, kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarınızın başka hastaların tedavisi için kullanılmasına olanak tanır.

TEDAVİ TEŞHİS

Bir birey, sağlığında vücudunun tamamını veya belirli dokularını, tedavi, teşhis ve bilimsel amaçlar için bıraktığını resmi veya yazılı bir vasiyet ile belirtebilir. Bu şartların sağlanmaması durumunda sırasıyla eşi, 18 yaş ve üzeri çocukları, anne, baba, kardeşlerinin veya yanında bulunan herhangi bir yakınının muvafakatiyle ölen kişiden organ ve doku alınabilmektedir. Birey, ölümünden sonra, kendisinden organ veya doku alınmasına karşı olduğunu belirtmişse, organ ve doku alınamaz.

Sokağın nabzını tutan stajyer muhabirlerimiz Çağla Özpehlivan ve Kübra Akçay vatandaşlara , “ İmkanınız olsa organ bağışı yapar mısınız? Organ bağışı hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?” Diye sordu. İşte aldığımız cevaplar

HİÇ DÜŞÜNMEDEN BAĞIŞ YAPARIM

Necati Bayram: Herkesin organ bağışlamasını isterim. Haberlerde insanların bağışlara ihtiyaç duyduğunu izliyoruz, eğer ihtiyaç duyulursa ve benim de hayatımı riske atmayacaksa hiç düşünmeden bağış yaparım. Her sağlıklı bireyin organlarını ihtiyaç sahiplerine bağışlaması gerekmektedir.

BİR BAŞKASINA HAYAT VERMEK İSTERİM

Berat Emre Özcan: Organ bağışı yapmayı düşünüyorum çünkü hayatım sona erdiğinde bir başkasına hayat vermek isterim. Babamla beraber bu konu hakkında konuştuğumuzda yaşantımızda ne olacağımızın garantisi olmadığı için öldüğümüz zaman bağış yapmayı planlıyoruz.

YENİ BEDENLERE HAYAT VERİR

İhsan Çetin: Organ bağışlamak çok iyi bir şey herkese tavsiye ederim. Şu an değil ama öldükten sonra bende bağışlamayı düşünüyorum. Ne zaman beyin ölümüm gerçekleşirse o zaman organlarım yeni bedenlere hayat verir. İnsanların bu konuda daha bilinçli olmalarını tavsiye ederim.

YARIN İHTİYACI OLAN BİZ DE OLABİLİRİZ

Senanur Tıknaz: Organ bağışı yapmak bence çok önemli ve güzel bir şey. İnsanların kendilerini ihtiyaç sahiplerinin yerine koyarak düşünmeleri gerekir. Yarın ihtiyacı olan biz de olabiliriz. Ben öldükten sonra organlarımın bağışlanmasını istiyorum ama şuan ihtiyacı olan biri çıksa yine düşünmeden bağışlarım.

ENGEL YOKSA BAĞIŞLANMALI

Nihat Toprak: Organ bağışı ihtiyaç sahipleri için çok güzel bir şey ama ben bağış yapmam çünkü ailem böyle bir olayı kabul etmez. Ben burada kabul etsem veya etmesem de aslında o anki düşünceme göre hareket ederim. Sağlıklı bir insanın önünde engel yoksa bence organlarını bağışlamalıdır.

NEDEN OLAMASIN

Sinem Unutulmaz: Bence organ bağışı olmalı. Bende zamanı geldiğinde bağışlamayı düşünüyorum. Genel olarak insanlar öldükten sonra bağış yapmayı düşünür ama şuan bana ihtiyaç sahibi ulaşırsa ve sağlık durumum bağış yapmak için yeterliyse neden bağış yapmayayım ki?

BİR DUALARI YETER

Hamide Kumru: Organ bağışlamak çok iyi bir şey benim kızım da yakın zamanda bağış yapmayı düşünüyor. Zaten her ay düzenli olarak kan bağışı yaptığı için sağlıklı bir birey ama ben bağış yapacak kadar sağlıklı değilim keşke bağışlayabilseydim bir dualarını almak benim için yeterli olurdu.

KİM İSTEMEZ

Yunus İlik- Yasin Mirzaoğlu: Organ bağışı yapmak kim istemez. Ama tabi ki de insanların bu konular hakkında daha duyarlı olması gerektiğini düşünüyorum. Haberleri izlediğimiz zaman ihtiyaç sahiplerini gördükçe bağış yapmayı düşündüğümüz zamanlar oluyor ama daha kesin bir karar vermiş değiliz.

ÇOK DUYARLI BİR DAVRANIŞ

Merve Özata: Başka insanlara hayat vermek için yapmak isterdim. Organ bağışlamak gerçekten çok duyarlı bir davranış ama tabi ki insanlar her zaman duyarlı olamıyor maalesef, sadece kendi başlarına geldiği zaman anlayabiliyorlar. İlerleyen zamanlarda kesinlikle bağış yapmak istiyorum.

BİR BEDENDE CAN OLSUN

Mehmet Sürücü: Her sağlıklı bireyin bağış yapması gerekir. Ben şeker hastasıyım bu yüzden böbreğimi bağışlayamıyorum ama ben öldükten sonra işe yarar organım varsa başka hastaların kullanması için bağışlamak isterim, herkes bilinçli davransın. Toprakta yok olacağına bir bedende can olsun.

BİR İNSANI HAYATA BAĞLAMAK

Ayşe Atioğlu: Organ bağışını destekliyorum. Bugüne kadar herhangi bir bağışta bulunmadım ama düşünmüyor da değilim. Çünkü bir insanı hayata bağlamak ona can olmak herkese nasip olmaz.

BAĞIŞLAYACAĞIM

Deniz Şenol: İyi bir şey aslında. Organ bekleyen birçok hasta var. Bağışlamayı çok isterim. Bir gün bizim de ihtiyacımız olabileceğini düşünmemiz gerekiyor. Öldüğümüzde bedenimiz zaten toprak olacak. Dinimize göre hareket ettiğimizde neden bir sakıncası olsun ki.

CAN KURTARIYORUZ

Bilgi Özcan: Herkes isterim ki organ bağışında bulunabilsin. Öldüğümüz zaman toprak oluyoruz fakat bağışlarsak hiç değilse bir insan, bir can kurtarmış oluruz. Bu konu çok önemli. Duyarlı olmak gerekir.

HAYATİ BİR KONU

Neşe Doğan: : Yoğun bakım hemşiresi olduğum için zaman zaman organ nakli bekleyen birçok hastayla ilgileniyorum. İlk sırada olup da yıllarca bekleyen hastalar var. Bu durum çok sıkıntılı bir süreç. Bu yüzden vatandaşlar organ bağışından kaçınmasınlar. Hayati mesele söz konusu.

19 Ağu 2019 - 10:01 -


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapostası Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapostası Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapostası Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapostası Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.