ÇAY İÇMEK LÜKS OLDU

Çaya yapılan zamla ilgili düşüncelerini dile getiren vatandaşlar, "Zam yapılmasına çok üzüldük. Artık bizim için çay içmek lüks oldu" dedi

Çay tiryakileri üzen haber önceki gün ÇAYKUR tarafından verilmiş ve çaya yüzde 15 zam yapılmıştı. Artık yarım kilogram çayın paketli tavsiye edilen perakende satış fiyatı 17.94, bir kilogram turist çayının tavsiye edilen perakende satış fiyatı ise 36.07 TL oldu. Stajyer muhabirlerimiz Çağla Özpehlivan ve Kübra Akçay vatandaşlara sordu “ Çaya gelen zammı nasıl değerlendiriyorsunuz? İşte alınan yanıtlar:

ÜLKEMİZ KALKINAMIYOR

Şevki Üzüm: Diyecek bir şey bulamıyorum artık, zaten her şeye zam geldi çaya da gelmiş çok mu? Artık gelen bütün zamlara maaşımız yetişmiyor, elektriği mi ödeyeyim suyu mu yoksa eve çay mı alayım bilemiyorum. Sadece çay da değil mesele ülkemiz kalkınamıyor ve bu yüzden her şeyin bedelini halk ödüyor.

HER ŞEYE ZAM GELDİ

Beytullah Turhan: Her şeye zam geldi zaten çaya da mı zam gelmiş. Bir yorum yapamıyoruz, bizi yönetenler bizi bu hale getiriyor başka bir neden göremiyorum. Ülkemize gelen yabancı uyruklu insanlara kendi vatandaşından daha ve daha konforlu yaşamaları için imkan sunuyorlar biz de zamlar ile mücadele etmeye çalışıyoruz.

SÖYLEYECEK SÖZ YOK

Nihat Közdemir: Sadece çaya zam gelmedi ki, sabah işe gelirken benzin yükleyip geçecektim petrol ofisine girmez olaydım, benzine de zam gelmiş. Söyleyecek bir söz bulamıyorum artık, gün geçtikçe her şeye zam geliyor yetiştiremiyoruz. İşin kötüsü de elimizden hiçbir şey gelmiyor kabullenmek zorunda kalıyoruz.

DOYA DOYA ÇAY İÇEMİYORUZ

Rahime Zanda: Aldığımız aylıkla geçinebiliyormuş gibi her şeye zam geliyor. Ürünlere zam geliyor da bizim aylıklara bir türlü gelmiyor. Çaya içmeyi çok severim şimdi yetişmediği için doya doya çay da içemeyeceğiz. Herkesin alışveriş yaparken cebi yanıyor ama kimse de dönüp bu fiyatlar ne demiyor.

MAAŞLARA DA ZAM GELSİN

Edebey Özdemir: Ülkemizde her ürüne zam getiriyorlar da emeklinin halini hiç düşünmüyorlar. Ay sonu geldi cebimde param yok, yetiştirmek için uğraşıyorum da yine de yetişmiyor. Çay da mı içemeyelim artık anlamıyorum, zaten eve alışveriş yapmak çok zor bu devirde. Madem çaya bile zam geliyorsa maaşlara da gelsin o zaman.

BİR ÇAYA ZAM GELMEMİŞTİ

Seyfi Kırgız: Bir çaya zam gelmemişti o da oldu sonunda. Gerçekten zammı doğru bulmuyorum, çünkü bir ülke bu kadar zam uyguluyorsa o ülkenin ekonomisi çökmüş demektir. Zaten maaşlar da düşük her şeyin fiyatı yükseliyor da bizim aldığımız para hep aynı, nasıl yetiştireceğiz hiç düşünen yok.

ZAM OLMALI ZATEN

Hamdi Taşdemir: Çaya zam gelmesi çok doğal çünkü her şeye zam geldi. Zaten olması gereken bu, devletin bize hizmet verebilmesi için paraya ihtiyacı var. Bunun için de ürünleri zamlandırıyor yoksa nasıl karşılayacak devletimiz bunca gideri. Bizde bu ülkenin bir vatandaşı olarak katkı sağlamak zorundayız.

ZAM HALKI AŞIRI ETKİLİYOR

Recai Aydın: Zam geliyor ama halkı aşırı derece de etkiliyor çünkü gelirimiz kısıtlı ama fiyatlar yükselmeye devam ettikçe yetiştiremiyoruz çünkü sadece çaya zam gelmiyor ki, aklınıza gelebilecek her şeye zam geliyor. Nasıl yetiştireceğimizi şaşırdık. Devlet zam yaparken halkı da düşünsün.

HİÇBİR ŞEYİ YETİŞTİREMİYORUZ

Gökçen Özver: Çok zam geldi her şeye, çayı severim zam geldi diye çaydan vazgeçemem ama alırken maddi açıdan bizi zorlayacak gibi duruyor. Gerçi sadece çay değil ki artık hiçbir şeyi yetiştiremiyoruz. Ülkedeki her şeye gün geçtikçe zam geliyor işin kötüsü de maaşlar sabit onlara da zam gelsin.

ARTIK YETİŞTİREMİYORUZ

Eray Taşkın: Evet çaya da zam geldi. Kendi ülkemizde yetişen bir bitki olmasına rağmen zam geliyor. Bunun nedeni ekonomik olarak kötü durumda olmamızı gösteriyor. Çalıştığımız halde hiçbir şeye yetişemez olduk. Bu durumda halkın da, üreten çiftçilerimizin de suçu olduğunu düşünmüyorum.

ÖĞRENCİ OLMAK ZOR

Yağız Eller: Yetiştiremiyoruz artık bu ülkede öğrenci olmakta zor. Zaten aldığımız para kısıtlı onu da neye harcayacağımızı şaşırdık. Temel ihtiyaçlarımızı zor karşılıyoruz. Bu ülkede eğitim görüyorum ama eğitimim biter bitmez yurt dışına yerleşeceğim. Çay bile içemez hale geldik artık söyleyecek söz bulamıyorum.

İÇMEYECEĞİZ

Cavit Özcan: İçtiğimiz sigaradan kullandığımız elektriğe kadar her şeye zam geldi. Artık çay demlemek yerine başka bir şey tüketeceğiz. Çayı sürekli tüketen bir toplumuz. Çaya yapılan zam karşısında çok üzgünüm. Ancak elimizden bir şey gelmiyor. Biz ne kadar tepki göstersek de değişen bir şey olmuyor.

MEÇBUR ALACAĞIZ

Hava Yıldız: Çayı çok tüketiyoruz. Yapılan bu zammı hiç olumlu karşılamıyorum. Sadece çaya değil son zamanlarda birçok ürüne zam yapıldı. Ama çay vazgeçilemeyecek ürün. Böyle olmamalıydı. Hepimiz bu duruma çok üzgünüz. Çay toplumumuzun vazgeçilmezidir. Bu nedenle pahalı da olsa mecbur alacağız. Durumu iyi olmayanlar ne yapacak bilmiyorum.

ÇAYI ÇOK SEVİYORUM

Özbay Öötürk: Kendim Erzurumluyum. Çayı çok seviyorum günde en az 30 bardak içerim. Ekonomik krizin oluşu bu zamların nedenidir. Ama bizim bir şey demeye hakkımız yok. Artık aldığımız paranın çoğunu çaya vereceğiz. Yapılan zammı uygun bulmuyorum. Artık idareli kullanacağız. Yapacak bir şey yok. Zamlansa da alıp içeceğiz

GEÇİNMEK ÇOK ZOR

Orhan Çetinkaya: Çaya çok düşkün biriyim. Çaya ve diğer ürünlere yapılan zamlar rahatsız edici. Çünkü geçinmek gittikçe zorlaşıyor. Artık nasıl yaşayacağız bilmiyorum. Bu kadar çok zam yapılıyor ama maaşlar değişmiyor. Türkiye’nin şartlarında artık yapılan zamlara alışığız. Tepki vereceğimiz bir yerimiz olmadığı için bu zamana kadar hep sessiz kaldık. Çok üzgünüm.

02 Eyl 2019 - 08:46 -


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapostası Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapostası Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapostası Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapostası Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.