HAYVANCILIKTA ZOR ZAMANLAR

Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Toplantısı bugün Kaynarca Belediyesi Toplantı Salonu'nda yapılacak.

Hayvancılık ve sorunları konulu toplantının ev sahipliğini yapacak Kaynarca Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çakar, toplantı öncesi köylerde süt ve et sığırcılığı yapan üreticileri ziyaret ederek sorun ve çözüm önerilerini belirledi.

SÜT FİYATLARI DÜŞÜK

Kaynarca'nın büyükbaş hayvan sayısı bakımından Sakarya'da ilk sırada yer aldığını ifade eden İbrahim Çakar, "Üreticilerimize aslında cevabını bildiğimiz bir soruyu sorduk ve tahmin ettiğimiz cevabı aldık. Üreticilerimizin tamamına göre yem fiyatlarının yüksekliği en büyük sorunumuz. Veteriner fiyatları ve ilaçları, suni tohumla ücretlerinin yüksekliği maliyetleri artırıyor buna karşın süt ve et kesim fiyatlarının düşüklüğü hayvancılığı olumsuz etkiliyor. Köylerde bu işi yapacak genç sayısı her geçen gül azalıyor. Hayvan sayımız her geçen gün azalıyor. Sektörümüzün devletimizin teşviklerine, ucuz krediye ihtiyacı var. Son olarak Büyükşehir Belediyesi'nin köylerdeki su fiyatlarını yüzde 800 artırması tuz biber oldu, bu karar da gözden geçirilmeli" diye konuştu. Hayvancılık ve Sorunları toplantısında Kaynarca Ziraat Odası olarak çözüm önerilerini sunacaklarını belirten Başkan İbrahim Çakar, "Tüm süt ve besi sığırı üreticilerimizi toplantıya davet ediyorum" dedi.

BU İŞİ YAPACAK İNSAN KALMAYACAK

Son bir yıl içinde yem fiyatlarına gelen zamların para kazanamaz hale geldiklerini ifade eden hayvan yetiştiricileri, yakın zamanda bu işi yapacak insanın kalmayacağını ifade ettiler

Dedeler Köyü’nde hayvancılık yapan Resul Üstüntaş son bir yıl içinde yem fiyatlarına gelen zamların para kazanamaz hale getirdiğini vurgulayarak, "Dört yıldır 70 hayvan dolayında bir sayıyla üretimi sürdürüyorum büyütmek istemiyorum çünkü şartlar zorlaştı. Yüzde 80 kendi ürettiğimizi yedirdiğimiz için ayakta kalabiliyoruz. 350 dönüm arazi işliyorum. Yetiştirdiklerimin tamamını hayvanlarıma yediriyorum. Süt para kazandırmıyor. Besi de para kazandırmıyor. Kurban sezonunda da memnuniyet yok. Devlet bize sahip çıkmıyor, devletin ithalat politikası yanlış, küçük üreticiye sahip çıkmalı. En büyük zaafımız biraraya gelememek. Egenin bazı bölgelerinde süt daha iyi pazarlanıyor" dedi.

YEM FİYATLARI ARTTI

Kızılcaali Köyü Ahmetler Mahallesi'nden Önder Özdemir (40) adlı üretici çocukluğundan bu yana hayvancılık yaptığını belirterek, "40 yaşındayım 15 yaşından beri bu işi yapıyorum. Şu anda hiç olmadığı kadar mağduruz. En büyük sıkıntımız giderlerimizin yüksek olması. Eskiden tarlamızdaki ürünlerle hayvanımızı besler süt parası harçlığımız olurdu. Şimdi yem fiyatlarının yüzde 100 artması ile süt gelirimizde giderlere gidiyor" diye konuştu.

HAYVAN SAYISI AZALIYOR

Büyük Kaynarca Köyü’nden Namık Özcan da yem fiyatlarının yüksek, süt fiyatının düşük olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: "Uzun yıllardır ilk kez hayvan sayısını azalttım. 80 hayvanım vardı 50'ye düştü. Çoluk çocuk, varımızla yoğumuzla bu işi yapıyoruz ama bankalar bize değil şehirdeki yatırımcılara düşük faizli hayvancılık kredisi veriyor. Bize verin çalışalım, üretelim. Suni tohumlama, veteriner, ilaç fiyatları yüksek. Yeri geliyor 16 saat çalıyoruz ama hakkımızı alamıyoruz."

KÖYLERDE GENÇ KALMAYACAK

Kırktepe Köyünde büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Mesut Akdeniz ise teşviklerin düşük olduğunu belirterek, "Hibe destekleri artırılmalı, 45 hayvanım var 150 dönüm tarlamda hayvanlarıma silajlık mısır ve yem bitkisi ekiyorum ama yine de maliyetler çok yüksek. Çocuklar bu işi yapmak istemiyor, başka meslek için sınavlara hazırlanıyorlar. Biz de gençlerimizin bu haliyle bu işi yapmalarına karşıyım çünkü istikrar yok" dedi.

16 Eyl 2019 - 14:53 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapostası Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapostası Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapostası Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapostası Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.