TOPLUMUN EN ZAYIF HALKASI HAYVANLAR

4 Ekim Hayvanları Koruma Gününün de, gazetemiz stajyer muhabiri Çağla Özpehlivana açıklamada bulundu. Sakarya Doğa ve Hayvan Hakları Koruma Derneği Başkanı İrem Çatır, topumun en zayıf halkası hayvanlar olduğunu belirterek, ilk taciz ve istismarın hayvand

Sakarya Doğa ve Hayvan Hakları Koruma Derneği kaç yılında kuruldu ve neden bu derneğin Başkanı olmak istediniz?

19 Mayıs 2010 yılında kurduk biz derneğimizi. Bu derneğin kurulma ve benim başkanlığını yapmamın nedeni gerek resmi kurumlara karşı, gerekse vatandaşa karşı daha fazla söz sahibi olmak istedim. Çünkü sıradan bir vatandaş olarak kimseye söz geçiremiyordum. Şimdi tüzel bir kimlik olarak ciddi anlamda sözümün geçtiğini söyleyebilirim.

BARINAKTA DEĞİL, ARAMIZDA OLMALILAR

Hayvanları korumak için sadece barınak yapılması yeterli mi ?

Biz dernek ve camia olarak da barınaklara tamamen karşıyız. Hayvanların bizlerle birlikte iç içe mahallelerimizde sokaklarımızda yasamasından yanayız. Ben bunu mahallede kedi köpek istemeyen vatandaşlarımıza da söylüyorum açık bir şekilde. Allah dileseydi kediyi de köpeği de ormanda yaratırdı ama bize ihtiyaçları oldukları için ve bizimde onlara ihtiyacımız olduğu için yanımızda aramızda olmaları gerekiyor. Barınak diye bir şey zaten kabul etmiyoruz, hayvanlar tel örgüler arkasında yaşamaya mahkum edilmemeliler.

TEKRAR DOĞAYA SALIYORLAR

Sakarya genelinde belediyelerin yapmış olduğu kaç barınak var?

Şehrimizde iki tane bakım evi var. Bir tanesi Büyük Şehir Belediyesine ait, biri de Adapazarı Belediyesine ait. Her iki bakım evinin de durumları gayet iyi kötülüğünü isteyebileceğimiz potansiyeldeler. Bunların maksadı sadece sokaktaki başıboş havanlarımızı alıp kısırlaştırmak, kuduz aşılarını ve iç-dış parazit ilaçlarını yapıp doğaya salmak. Yani barınak diye bir şey yok. Vatandaş zannediyor ki barınak var alacaklar barınaklara götürüp hayvanlara sağlıklı bir şekilde bakacaklar. Böyle bir şey söz konusu değil. Barınaklar yaşlı bakım merkezleri gibi değil. Hayvanlar alınıyor kısırlaştırılıp, kuduz aşıları yapılıp doğaya tekrar salınıyorlar doğa dediğim de şehir merkezi.

GÖNÜLLÜLER EKSİK

Şehrimizde bulunan barınakların eksikleri nelerdir?

Barınaklarımızın tek eksiği gönüllüler başka bir eksiklikleri olduğunu düşünmüyorum.

Sakarya toplumu hayvanlara doğru iletişim kurmaya çalışıyor mu sizce?

Hayır, Sakarya genelinde ciddi anlamda hayvanı anlamakta sorunlar yaşayan bir toplumumuz var. Biz gönüllüler olarak sevdiğimiz için ve yardıma ihtiyaçları oldukları için onlara sahip çıkmaya çalışıyoruz fakat toplumumuz bizi de sıcak karşılamıyor.

HAYVANLAR İÇİN REFAH İSTİYORUZ

Hayvanlar için çıkmış olan Refah Yasasını yeterli buluyor musunuz?

Maalesef hala Refah Yasası kanun olarak yürürlüğe girmedi. Böyle bir talep var ama henüz yasalaştırılamadı. Hayranlarımız için biz de refah istiyoruz ama şöyle ki 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu, birçok alanda sokaktaki hayvanların yaşamasını özgür kılarken bir yandan da hayvanlarımıza zarar verebiliyor.

RUH HASTASI DİYORLAR

Dernek başkanı olarak hayvanları korumak için ve vatandaşı bilinçlendirmek için ne gibi aktiviteler yapıyorsunuz?

Ben kendi adıma sokak hayvanlarına rahat bakabilmek adına bahçeli bir ev tuttum ki sokaktaki hayranlarımızın aç ve susuz kalmaması için. Çünkü benim kapımın önünden beslenen en az 50 kedi, 20 tane de sokak köpeği var. Evimde de engelli hayvanlar besliyorum. Çevreme böylece aşılamaya çalışıyorum çaba harcıyorum ama aksine beni istemiyorlar. Genelde de hayvan severlerin toplumda yaşadığı bu maalesef istenmemek, dışlanmak. İnsanların gözünde ruh hastası gibi gözüküyoruz ama kalbi güzel insanlarız. Önce empati kurmayı bilmeleri gerekiyor.

BERGEN

Binlerce şiddete maruz kalmış hayvanlarımızdan bir tanesi de Bergen. Daha çok küçücük bir köpekken yaşamadığı zorluk kalmadı, bize geldiği zaman vücudunun belirli bölgelerinde jilet kesikleri vardı. Bu kesiklerden bir patisini ve bir gözünü kaybetti. Ama biz ondan vazgeçmedik yaralarını sardık, ellerimizle besledik düzelene kadar. O da büyüdü bizim can yoldaşımız oldu. Bergen yaralanmış zarar görmüş hayvan dostlarımızın sesi olsun.

04 Eki 2019 - 07:05 -


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapostası Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapostası Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapostası Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapostası Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.