HEDEF 42 BİN ÜNİTE KAN

29 Ekim-4 Kasım tarihleri arasında kutlanan Kızılay Haftası dolayısıyla gazetemiz muhabiri Çağla Özpehlivana açıklamada bulanan Kızılay Sakarya Şubube Başkanı Zahit Tiryaki, Sakarya’nın insan hareketinin çok fazla olduğunu ve bundan dolayı kan ihtiyac

Başkanın kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Zahit Tiryaki, 2011 yılından bu yana ilk önce Sakarya Kızılay Şubesinde yönetici olarak görev aldım. 4’üncü yılımda da başkanlığını yürütüyorum. Kızılay bir sivil toplum örgütü, burada herhangi bir ücret almadan çalışma yapıyoruz yönetim kurulu arkadaşlarımızla beraber. Kendi özel bir işim var mali müşavirim, özel sektörde bu işimi yürütüyorum.

AYDA 4 BİN ÜNİTE KANA İHTİYAÇ VAR

Türk Kızılay’ının bir çok yerde faaliyetleri var, bir çok yerde sorumluluk üstleniyor. Bunlardan biriside kan bağışı toplama. Kan bağışında Sakarya’nın yardım seferliği nasıl? Bu yıl içerisinde kaç ünite kan toplandı?

Biliyorsunuz her bağışta olduğu gibi kan bağışı da gönüllülük esasına dayana yardım severlik gerektiriyor. Biz Sakarya olarak aldığımız bağışlardan memnunuz. Ancak gönül ister ki bu aldığımız bağışların çok ileri seviyede olması. Hastanelerin aylık 4 bin ünite kana ihtiyacı var. Sakarya olarak biz bunun 3500 adetini karşılayabiliyoruz. Bu şu demek, diğer illerden destek alıyoruz. Bunda şu da etken biz tabi yaşadığımız şehrin içerisinde çok farkında olmasak da Sakarya aynı zamanda sağlık açısından da dışarıdan göç alan bir şehir. Hem mülteci anlamında dışarıdan göç almış bir şehir, hem Türkiye’nin yerli halkı olarak dışarıdan sürekli göç alan hızla nüfusu artan bir şehir. Hem de sağlık alanında da şifa bulmak amacıyla gelenlerde var. Bu anlamda hastaneleriniz yoğun biliyorsunuz.

28 BİN KAN TOPLANDI

Bu yıl ki hedefinizi tutturabildiniz mi? 2020 deki hedefiniz kaç ünite ?

Bizim 2019 hedefimiz Sakarya genelinde 36 bin ünite kan almak bu da aylık hesap yaptığımız zaman 3 bin üniteye tekabül eder. Biz şuan dönem içerisinde 28 bin ünite kan aldık, yazın biraz almış olduğumuz bağış sayısı düşük olur. İnsanlar tatilde olduğu için. Özellikle bu Ekim, Kasım, Aralık aylarında bu sayımız biraz daha artacaktır. Hedefimizi eksiksiz bir şekilde yerine getirmiş olacağız. Şimdi hedeflerimizi genel merkezlerimiz belirliyor ama genel itibariyle yaklaşık yüzde 10, yüzde 15 bir artış ön görürler öyle tahmin ediyorum ki 2020 hedefimizde 40 bin veya 42 bin civarında olacaktır. Sadece kan sayısını yükseltmekle olmuyor bu iş, o kanı alabilecek personel sayısını personel sayısının da arttırılması gerekiyor. Bu da stratejik planlamayı gerektiriyor.

İNSANLARIN GÖNLÜNE DOKUNUYORUZ

Kan toplamanın yanı sıra bir çok yardımlara da öncülük ediyorsunuz. Hatta ülkemizin dışındaki ülkelere de yardım yapıyorsunuz. Bu faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Tabi biliyorsunuz Kızılay Kurumu 1868 yılında kurulmuş bir kuruluş. Biz Cenevre sözleşmesi gereği Kızılay toplumunun bir örgütüyüz, üyesiyiz aynı zamanda. Dil, din, ırk, mezhep ayrımı gözetmeksizin insan ızdırabının olduğu her yere el uzatıyoruz. Orda olduğumuzu hissettiriyoruz. Gönül köprülerini kuruyoruz onlara yardım etme gayretini taşıyoruz. Biz muhtaç olan insanlara yardım etmeyi seviyoruz, bu anlamda aynı zamanda Kızılay yardımı en iyi şekliyle yapan bir kuruluş. Çünkü biz bir kişiye yardım yaparken onun gönlüne de dokunuyoruz, sadece paketini alıp evine götürmüyoruz. Ona yardım yaptığımız zaman herhangi bir beklenti içinde olmuyoruz. Biz onunla kucaklaşıyoruz, elini tutuyoruz bir bağ kuruyoruz. Biliyorsunuz kurban organizasyonumuzda var 50 farklı ülkeye gittik etlerimizi oralarda dağıttık. Aynı zamanda bizim daimi delegasyonumuz olduğu ülkelerimiz var Sudan, Somali, Bangladeş ve Gazze gibi. 365 gün oradaki halkın yanında onlara yardım etme gayretiyle orda ekipler kurduk yardım ulaştırıyoruz. Onun haricinde yine acil ihtiyacı olan Afrika bölgesi olsun veya Balkan ülkeleri olsun yada Kafkas ülkeleri olsun her türlü insan ızdırabının olduğu noktalara yardımımızı ulaştırıyoruz.

MÜLTECİLERE 120 TL YARDIM

Sakarya’daki bulunan mültecilere yardımda bulunuyor musunuz?

İlimizde yaşayan mültecilere yardım yapıyoruz tabiki. Bir Kızılay kart var yapılan yardıma SUY yardımı diyoruz (Sosyal Uyum Yardımı) tabi bu sosyal medyada yayınlandığı gibi değil. Kişi başı 800-1000 TL arası değil. Kişi başı 120 TL bunun da kriterleri var. Verilen paralarda Türkiye cumhuriyetinin bütçesinden verilen paralar değil. Biliyorsunuz bizim Avrupa’yla geri kabul anlaşmamız var. Bu geri kabul anlaşması çerçevesince Türkiye’den seçtikleri Kızılay vasıtası ile bu mültecilere bu insanlara dağıtım yapılıyor. O yüzden Kızılay kartlı olmaları bunların kayıtsız bir şekilde bir yerden bir yere nakillerinin veya adres değiştirmelerinin de önüne geçiyor. O kart sadece adresinin kayıtlı olduğu il sınırlarının içinde geçerli oluyor. Farklı bir yere göç ettiğinde o parayı kullanma kısıtlanıyor böylece göç hareketlerini de takip edebiliyoruz.

KIZILAY MODELİ

Kurban Bayramı’nda kampanya yaptınız mı? Yaptıysanız bunların dağıtımı nasıl olacak?

Özellikle bağış sahiplerine çok teşekkür ediyorum. İki yıl önce 4’üncülük, geçen yıl 5’incilik, bu yıl da 2019 yılında 7’inci olduk. Bizim Kızılay modeli dediğimiz bir modelimiz var. Yurt içi kurbanlarında kesilir kesilmez dağıtmıyoruz 800’er gramlık paketler halinde konserveler halinde kıyma kuşbaşı yapıyoruz, bir de kavurmalarımız var ilk partisini bundan yaklaşık 15 gün önce bir bölgemizde dağıttık. Yıl boyunca insanların ihtiyacı olduğu anda ailenin kalabalık durumuna göre bu kıyma kavurmalarımızdan vererek evlerde bir yıl yaşatmış bulunmaktayız. Bu da sadece Kızılay’a özgü bir model.

SAKARYA KIZILAY ÇOK BAŞARILI

Sakarya Kızılay’ın Türkiye genelindeki başarılarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bizim de bir puanlama sistemimiz var Sakarya şehri olarak çok köklü geçmişe sahip olan bir şehir değiliz. Bizim Adapazarı Belediyesinin kuruluşu 1868, Kızılay da 1868 yılında kurulmuş. Yani 151 yıllık geçmişi olan bir şehirde. 151 yıllık bir kurumdan bahsediyoruz. Ancak yapmış olduğumuz çalışmalar çok başarılı. Bizim biraz daha geride kalmış olduğumuz şehirle ve bütçe bazında değerlendirirsek. Biz bir Bursa değiliz, Kayseri değiliz bunlar Anadolu’nun kuruluşundan itibaren var olan şehirler. Büyük şehirleri saymıyorum potansiyel açıdan büyük İstanbul, Ankara, İzmir gibi ama kurban bağışında İstanbul’un, Ankara’nın, İzmir’in önünde olduğumuz dönemler oldu bizimde. Sakarya genelinde çok güzel işler başarıyoruz.

YARDIM MARKETİ

Adapazarı Belediyesi ile 10 yıldır sürdürdüğümüz Sosyal Yardımlaşma marketimiz var. Sadece tabelasını görürsünüz ama hiçbir yerde ne poşetini ne de yardım yapılan aileleri göremezsiniz. Oradan biz 2019 yılı içerisinde 1760 aileye gıda yardımı yapmışız. Bunların bazıları her ay alıyor bazen 2 ayda bir alıyor. Özel bir komisyonumuz var bu komisyon vasıtasıyla ev ziyaretleri yapıyoruz ve bunlara yardım ulaştırıyoruz. Bunun da toplam değeri gıda yardımından bahsediyorum 565 bin TL 9 ayda. Onun dışında 8500 parça giyecek yardımı yapmışız toplamda 255 bin TL. Bu sadece sosyal yardım marketinden bahsediyorum. Yani 820 bin TL’lik bir bütçe sadece ilk 9 ayda market üzerinden yapılan yardımlar. Amblem taşıyan market poşetleriyle asla göndermiyoruz onları herhangi bir yerden alışveriş yapmış gibi poşetleriyle çıkıp gönül rahatlığıyla alışverişlerini tamamlıyorlar. Kıyafet konusunda ise ailedeki her bir ferde 3 parça kısıtlamamız var. Çok acil durumlar söz konusu olursa yine bu sayıyı arttırıyoruz. Gıda yardımı haricinde çocuk bezi, hijyen bezi temizlik malzemeleri, oyuncak, zücaciye ihtiyaçları olmak üzere temel ihtiyaçları olan bütün ihtiyaçlarını o marketten karşılamış oluyoruz.

04 Kas 2019 - 07:55 -


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapostası Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapostası Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapostası Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapostası Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.