KİMSE İL DIŞINA GİTMEYECEK

Gazetemize özel açıklamada bulunan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, karaciğer nakillerinin ardından böbrek nakli gerçekleştirmeye başladıklarını belirterek, “Dolayısıyla Sakarya’mızdan hiç kimse il dışına gitmek zorunda kalmayacak” dedi.

KADAVRADAN NAKİL OLUNABİLİYOR

Organ nakli nedir?

İnsan vücudundaki organların bir kısmı fonksiyon yapamaz hale geldiğinde artık onlarla diyalize geçiyoruz. Makinelerle organların yapmış olduğu fonksiyonları yapmaya çalışıyoruz. Ya da iyice yetmezliğe girmeye yakın zamanda karaciğer gibi bu gibi durumlarda organların sağlam kişilerden alınıp bu kişilere nakledilmesi söz konusu. Bu ya beyin ölümü gerçekleşmiş bir kişiden olabiliyor, ya da ölmüş bir kişiden kadavradan nakil olunabiliyor. İki türlü nakil oluyor. Bunların ikisinin de olması için öncelikle organ naklinin daha önceden kişinin organlarına izin vermesi gerekir. Tabi bu da yetmiyor işin zor tarafı da bu kişi kendi organlarını bağışlasa bile beyin ölümü gerçekleştikten sonra birinci derece yakınlarına ailesine soruyoruz izin veriyor musunuz diye. Maalesef buradaki sıkıntı organ bağışı yapan kişinin ailelerinden izin alınamaması, kişi bağışlamış olsa bile organları alamıyoruz. Bu konuda mutlaka organ nakli yapan kişilerin yakınlarına şunu demesi lazım ‘ ben organlarımı bağışladım, herhangi bir şey olursa lütfen engellemeyin’ diye söylemesi lazım.

ALTYAPI HAZIRLANIYOR

Nakil yapılabilecek doku ve organlar hangileridir?

Sakarya’ da karaciğer ve böbrek nakli yaptık. Tabiki kemik iliği kanseri olan lösemi hastalarımız için de kemik iliği nakli gerçekleştireceğiz. Kemik iliği nakli içinde bir doktorumuz sertifika aldı, diğer doktorumuz da şuan eğitim alıyor altyapısını yapıyoruz ve yardımcı sağlık personeli yetiştiriyoruz. Ünitemizi hazırlıyoruz en kısa sürede kemik iliği naklimiz de başlayacak. Dolayısıyla Sakarya’mızdan hiç kimse il dışına gitmek zorunda kalmayacak.

YAŞ SINIRI YOK

Organ bağışı için yaş sınırı nedir?

Kesinlikle yaş sınırı yok, önemli olan kişinin sağlığı. Bazen 70-80 yaşındaki bir insan 40 yaşındaki bir insan gibi sağlıklı olabiliyor. Organ bağışı yapmış kişiler değerlendiriliyor, organların fonksiyonları değerlendiriliyor. Eğer uygunsa kesinlikle organ nakli yapılıyor. Bu konuda net bir şekilde yaş sınırımız yok.

İZİN VERİLMEZSE NAKİL OLMUYOR

Hayattayken organlarını bağışlayan bir kişi daha sonra bundan vazgeçebilir mi?

Organ bağışladıktan sonra zaten herhangi bir zamanda vazgeçebilir. Bu tamamen kendisine bağlı. Yani bir kere bağışladım eyvah vazgeçemem gibi bir düşünceye girmesine gerek yok her zaman vazgeçebilirler. Bizim tek sorunumuz yakınların organ bağışlayan kişinin beyin ölümü gerçekleştikten sonra izin vermezse nakil yapamıyoruz.

YÜZDE YÜZ BAŞARI

Sakarya’da organ nakillerindeki başarı oranı nedir? Bu yıl içerisinde kaç kişi başvuruda bulundu? kaç kişiye nakil yapıldı? Başka illere organ gönderiliyor mu ?

Şuanda 25 nakil yaptık. Nerdeyse yüzde 100 başarıyla gidiyoruz. Bizim zaten canlı sayımız fazla olmadığı için, dışarıya nakil gönderemedik bu zaman kadar. İl dışına göndermek için canlıdan canlıya olması gerekir, İstanbul’da bir canlıdan bize nakil oldu. Ancak bu sayı artarsa canlı organ bağışı sayısı tabi ki, bizim burada uygun değilse başka illerde uygunsa onlara da gönderme şansımız bulunur.

HER KURUMDAN DESTEK BEKLİYORUZ

Organ bağışı sayılarını artırmak için Sağlık İl Müdürlüğü tarafından yapılan projeler var mı?

Tabi ki bizim şimdi bizim bölge koordinatörlerimiz var, birlikte çalışıyoruz Marmara bölgesinde İstanbul Anadolu yakası ve bizim burada ki illerle beraber. Bu konuda çalışmalarımız var, eğitimlerimiz var, okullarda çalışmalarımız var. Yine aile hekimliklerimizde çalışmalar sürüyor. Tüm sağlık kuruluşlarında çalışmalarımız devam ediyor. Tüm sağlık kuruluşlarında bu çalışmalar devam ediyor, ama yetmez. İnsanları sonunda motive etmek için diğer kurumlardan da destek bekliyoruz. Milli eğitim zaten destek veriyor, sağ olsun diyanet de destek veriyor belki de bu koordinasyonumuzu daha da artırmamız gerekir. Çünkü bağışçı sayısı bizim için yeterli gözükmüyor daha ne kadar çok bağışçı olursa o kadar da çok organ naklimiz olur. O kadar da çok insanın diyalize bağımlılığı, ya da yetmezlikten kurtulma şansı olacaktır.

YAKINLARI İZİN VERMELİ

Organ nakli sistemi nasıl kontrol edilir?

Öncelikle daha önce bağışçı olup olmadığına bakıyoruz, eğer bağışçıysa herhangi bir kaza geçirdi bir şey oldu beyin ölümü gerçekleşmesi gerekiyor. Bunun içinde bir ekimiz var ona da ekip olarak karar veriyoruz. Bakanlığın burada kuralları var, işte burada dört kişilik bir ekip var onlar karar veriyor. Beyin ölümü orda komisyonda çıktıktan sonra kişinin yakınlarına soruyoruz. Kişinin yakınları onay verdikten sonra organlar en uygun kişilerle karşılaştırılıyor. Bir kayıt bankamız var, dokuların kimlikleri var. Bu doku tipleri uyuyorsa, en yakından başlamak üzere nerdeyse onlara hemen oradan haber veriliyor, ekip geliyor ve organı alıyor. Eğer kadavraysa zaten bağışçıysa yakınları da izin verdiyse, organlara bakılıyor ve organların doku tipleri karşılaştırılıp kadavradan nakil yapılıyor.

Sağlık sorunum olduğunda üzerimde organ nakli kartı bulunursa bir sorun çıkar mı?

Zaten organ bağışçı kartı varsa yakınları da biliyor zaten ya da kayıtlı oluyor. Sağlık sorunu eğer organlarda bir problem oluşturacaksa zaten komisyon nakile uygundur ya da değildir diye karar verebiliyor.

HASTALARA SORMALIYIZ

Organ nakli iyi bir tedavi yöntemi midir?

Şimdi kesinlikle bunu en iyi diyalize girenler bilir. Haftanın üç günü diyalize girmek, bütün hayatınızı bir makineye göre ayarlamak tatile çıktığınızda mutlaka diyaliz olan üniteyle önceden görüşüp kendinizi ona göre ayarlamak. Yakınlarınızı ona göre ayarlamak ve her defasında işte belli bir saatte bu işlemin yapılması, sonra damarların uzun süre kullanıma bağlı olarak sıkıntılar yaşanması bunların hepsini yaşayanlara sormak lazım. Organ nakli olduğunuzda tamamen kendi hayatınıza dönüyorsunuz gerçekten de bu çok önemli.

BİR KİŞİYE HAYAT VERMEK

Vatandaşlara organ bağışı için ne söylemek istersiniz?

Bunun için hastaneye gelip de organ nakli olan hastaları ziyaret edip onların yüzlerindeki tebessümü bir kez görmeleri gerekir. Dünya’ya bakış açılarındaki değişikliği görmek her şeye değer. Bu asla benim başıma gelmeyecek diye düşünmemek gerekir. Herkesin başına gelebilir bunu böyle düşündükten sonra bağış artar diye düşünüyorum. Bir kişiye hayat vermek, bütün insanlığa hayat vermek gibidir. Bir kişinin hayatını sona erdirmek de, bütün insanlığın hayatını sona erdirmektir derler. Onların o hayat dolu bakışları tebessümleri, hayata tutunuşları her şeye değer. Bizim başımıza da gelebilir o yüzden mümkün oldukça organ bağışçısı olmamız gerekir diye düşünüyorum.

07 Kas 2019 - 08:00 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapostası Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapostası Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapostası Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapostası Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.