İNSAN SAĞLIĞI İLE OYNAYAN HERKESİN CEZA ALMALI

Sakarya Kanatlı Hayvan Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı İlhan Sarı, kırmızı ve beyaz etlerin çok sıkı denetimlerden geçmesi gerektiğini ve insan sağlığı ile oynayan herkesin ceza alması gerektiğini söyledi.

Sakarya Kanatlı Hayvan Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı İlhan Sarı, Adapostası Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Saim İşçi’ye 2019-2020 yılı tavuk üreticisinin sorunları ve beklentilerini açıkladı.

2020’DE UMUTLUYUZ

Sarı, “2019 yılı tavuk üreticileri açısından kötü bir yıl oldu. Kapatılan veya satılan kümeslerimiz oldu. Şuan içinde bulunduğumuz kış ayları üretici için çok zor bir dönem. Dışarıda hava sıcaklığı -3’ü gördüğünde kümesin içini 30 dereceye çıkartıyoruz. Hayvanlarımızı en üst seviyeye rahat etmeye çalışıyoruz. Tabi bu da bir ısınmaya maliyet gerektiriyor. Bizim en büyük maliyet ısınmak için kömür ve elektriktir. Ama 2020 yılında sektör adına çok umutluyuz. Yeni yatırımlar var. Entegre tesislerimiz kapasitelerini arttırıyor”

DESTEK BELİYORUZ

Sakarya beyaz ete Türkiye’nin yüzde 30’nu ürettiğini ifade eden Sarı, “ Fakat, buzağı desteği veya süt desteği gibi beyaz ette destek verilmiyor. Devletimizin bu sektöre direk üreticimize yani çiftçimize direk destek yapabilir. Mesela yakıt desteği, ekipman desteği olabilir. Sonuçta bizim tesislerimiz eskiyor. Yeni kümeslerle alakalı bakanlıkla görüştüğümüzde ekipman desteği vereceklerini söylemişlerdi. Bekliyoruz” dedi.

CİDDİ BİR ŞEKİLDE DENETLENİYORUZ

Ülkenin ciddi sorunlarından birisinin laboratuar yetersizliği olduğunu ifade eden Sarı, “ Bu bölge beyaz et ve kırmızı et katarsak ciddi bir tarımsal üretim yapılıyor. Son günlerde kamuoyunda yer alan ilimizde at eti satılması gibi olaylar çok ciddi sıkıntılar var. Mesela tavuk’ta böyle bir şey duyamazsınız. Neden? Çünkü beyaz et çok sıkı denetimlerden geçiyor. Hem bakanlık, hem firma hem de üretici tarafından çok ciddi bir şekilde koordineli gidiyor. Benim şahsım olarak kırmızı ette olumsuz bir vaka karşılandığında yaptırımların çok ağır olması gerekiyor. Çünkü insan sağlığıyla oynanılıyor. Beyaz ette böyle bir şey yok. Beyaz ette veteriner reçeteli ilaç dışında başka ilaç kullanılmıyor. Biz tüketilene kadar ürettiğimiz hayvanın arkasındayız. Bunu gönül rahatlığıyla vatandaşlarımız tavuk tüketebilirler. Demek ki bu bölgede kırmızı etle alakalı potansiyel bir boşluk var. Bizi de denetlesinler. Bakın insan sağlığıyla kim oynuyorsa herkes cezasını çeksin” dedi. SAİM İŞÇİ

17 Oca 2020 - 08:07 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapostası Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapostası Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapostası Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapostası Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.