SATSO, NEFES KREDİSİ’NDE EN BAŞARILI İLK 4 ODA ARASINDA

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Sakarya ili Oda ve Borsaları Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı’nın konuğu TOBB Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu oldu.

Video konferans aracılığıyla yapılan Sakarya ili Oda ve Borsaları Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş ve Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ev sahipliğinde gerçekleştirildi. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantıda gündemi değerlendirerek ve süreç ile ilgili kendisine iletilen soruları cevaplandırdı.

Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantı organizasyonu için teşekkür ederek süreç hakkında gündemi değerlendirerek çalışmalardan söz etti. Başkan Hisarcıklıoğlu konuşmasında şunlara değindi; “ TOBB olarak 81 ildeki oda ve borsalarımız ile her gün istişare içerisindeyiz. 1 milyon 500 bin üyemizin her gün sıkıntılarını paylaşıyor ve çözüm bulunması için gerekli mecralara iletiyoruz. Üyelerimizin sıkıntılarını sorumlu bakanlarımız ile görüşüp sorunun çözülmesi için görüşüyoruz. Bu süreçte 88 kez bakanlarımız ile video konferans eşliğinde bir araya geldik.

SAKARYA’NIN EKONOMİSİ BÜYÜK

Sakarya’da bulunan oda ve borsalarımızdan görevlerini yürütmelerinden ve üyeleri için çalışmalarından oldukça memnunuz. SATSO Nefes Kredisinde 365 oda arasında en başarılı ilk 4 oda içerisinde yer alıyor. Sakarya’nın ekonomisinin ne kadar büyük olduğunu düşündüğümüzde SATSO’nun üyelerine ne kadar yakın ve hizmet ettiğini görmüş oluyoruz” dedi.

DAYANIŞMANIZ ÖRNEK OLACAK NİTELİKTE

Her gün yeni bir konu, yeni bir sıkıntının ortaya çıktığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Yani bu dinamik bir süreç. Dolayısıyla hiç ara vermeden üyelerimizle temasta olup, sıkıntı ve önerileri toplamayı sürdürelim. Sakarya Odalarımızın ve Borsalarımızın vizyonla çalıştığını, üyelerimize hizmete devam ettiğini görmekten de ayrıca gurur duyuyorum. Sizler, hem yönetim, hem meclis, hem de meslek komiteleri, canla-başla gayret gösteriyor, üyelerimizin nabzını tutuyor, onlara tercüman oluyorsunuz. Sakarya Oda ve borsaları arasındaki birlik ve dayanışma örnek olacak nitelikte” şeklinde konuştu.

‘SÜRECİ ÇOK İYİ ANALİZ ETMELİYİZ’

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Ülkemizin gündemi ve geleceğini de etkileyecek bir global sosyo ekonomik krizin tam da içindeyiz” dedi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Hem gelecek nesilleri, hem ekonomiyi ciddi anlamda hasara sevk edecek olan bu durumu küresel bir sosyo ekonomik kriz olarak tanımlamak yeterli de değil aslında.Türk iş dünyası olarak bu süreci çok iyi analiz edip atalete kapılmadan ivedi bir şekilde durum tespitini yaparak harekete geçmeliyiz. Çünkü bu yaşanan kriz sonrası normal diye tabir ettiğimiz tüm kavramlar değişecek. Salgının verdiği dersi iyi okumalı, değişime hızla adapte olarak hazırlanmalıyız. Yeni nesil teknolojilere kapılarımızı açmalıyız.

DEĞİŞİM FIRSATINI ÇOK İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ

Biz her krizin kendi içinde fırsatlar barındırdığını bilen ve her duruma göre şekil alabilen bir iş dünyasına sahibiz. Pandemi sonrası yaşanacak değişim ülkemiz için fırsat yaratacaktır. Buna hazırlıklı olmak, sürecin dinamiklerini doğru okumak, değişime göre şekillenmek ve uygulamak önem taşıyor. Bu değişim fırsatını çok iyi değerlendirmeliyiz. Kriz sonrası alt yapısı yetersiz hale gelen, üretim kabiliyetini kaybeden, kendi kendine yetemeyen ülkelerin yerine geçecek bir potansiyelimiz var.Ülke olarak; tarım alanındaki zenginliğimiz, sanayi altyapısındaki gücümüz, ticaret kabiliyetimiz, genç beşeri sermayemiz, doğal kaynaklarımız, üretim çeşitliliğimiz, jeopolitik avantajımız, teknoloji altyapımız ile oluşacak yeni dünya düzeninde önemli bir yere sahip olacağımıza inanıyorum. Bunun için önce bu salgından koordineli ve sistemli bir şekilde çalışarak ve mücadele ederek çıkmalıyız. Hepimizin gayreti bu yönde.

ZORLU BİR SÜREÇ

Rıfat Başkanımız her zaman üyelerimizin yanında oldu. Sıkıntıları aşma noktasında büyük mücadele verdi vermeye de devam ediyor. Bu zorlu süreçte iş dünyasının sıkıntılarını yakından takip eden çözüm odaklı girişimlerde bulunarak sonuçlandıran başkanımıza Sakarya TOBB camiası olarak teşekkürlerimizi sunuyorum. Üreterek, yatırım yaparak, istihdam sağlayarak bu ülkeyi daha ileriye taşımak için çabalayan sektör temsilcilerimizi asla yalnız bırakmadı.İş dünyası olarak bizler de ülkemizin hedeflerine ulaşması için üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz. Sadece desteklenmek istiyoruz. Zor günleri hep birlikte atlatacağız. Önümüzdeki günlerde devam edecek tedbirlere ve atılacak adımlara piyasaların ihtiyacı var.

ÜRETİCİLER ÜRETEMEZ HALE GELDİ

Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı, “Yem fiyatlarına son 2 ay içinde gelen yüzde 20 zam ile üreticiler üretemez hale gelmiş ve hayvancılık sektörü bu durumdan olumsuz etkilenmiştir” dedi.

Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı toplantıda üyelerle yapılan istişareler sonucunda alınan geri bildirimleri dile getirerek; “COVID-19 salgın sürecinde Gıda sektörü stratejik önemini her kesime hissettirmiştir. Geçimini üretimden sağlayan hayvancılık sektörünüde olumsuz etkileyerek yetiştiricilerin her açıdan zor durumda kalmalarına sebep olmuştur. Üreticinin, et ve süt gelirinden elde ettiği kazanç yem zamları ile azalmış hatta zarar edecek biçimde düşmüştür. Bu şartlarda üretimi devam ettirmek sürekli zarar ederek çalışmak, sektörden çıkışlara ve işsizliğe sebep oluşturacaktır.

HAYVANCILIK SEKTÖRÜ ETKİLENDİ

Yem fiyatlarına son 2 ay içinde gelen yüzde 20 zam ile üreticiler üretemez hale gelmiş ve hayvancılık sektörü bu durumdan olumsuz etkilenmiştir. Bu durumun en aza indirilmesi sağlanmalıdır. Süt fiyatlarının belirli süredir aynı gitmesi ve yeme gelen %20 zamdan dolayı üreticiyi üretemez hale getirmiştir. Kurban bayramı yaklaşmakta. Kurban bayram sürecinde ticareti aksamaması önem arz etmektedir. Devletimizin ve ilgili kurumların gerekli aksiyonlar oluşturarak riski minimize etmesi için çalışmalara bir an önce başlanması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

‘SORUNLARI TOBB’A İLETTİK’

Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Z. Şinasi Bayraktar süreci değerlendirerek üyelerinin ulaşım, istihdam, üretim gibi konularında sorunlarını TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na iletti. Başkan Bayraktar konuşmasında; “ Üyelerimizin sorunlarını TOBB’a ilettik ve iletmeye de devam ediyoruz. Denizbank ile yapılmış olan protokol üyelerimizi çok memnun etti ve emeği geçenlere üyelerimiz adına teşekkür ediyoruz. TOOB üyeleri için gereğini yapıyor ve üyelerimiz de bunun farkındadır. Ticaret erbaplarımızın refaha ermesini umut ediyoruz hepimiz bunun için çalışıyoruz. Üst kuruluşumuz TOBB’un gayretlerini ve çabasını takdir ediyoruz. Devam etmesini umuyor, yanımızda oldukları için teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

‘ZOR BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ’

Akyazı Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, “ Covid 19 salgının nedeniyle tüm dünya olarak zor bir süreçten geçiyoruz. İş dünyasına yönelik çözümler üretilmesi, salgına karşı önlemler alınmasını takdir ediyoruz. Nefes kredisi, Can Suyu kredisi gibi destek paketlerinin oluşturulması üyelerimizi çok memnun etmiştir. Üyelerimizin sorunlarını TOBB’a ilettik ve iletmeye devam ediyoruz. Salgın süreci ile birlikte maalesef dolar kurundaki son dönemdeki artış üyelerimizi tedirgin ediyor ve gelecek ile ilgili endişelere sebep oluyor. Önümüzdeki süreçte dünya ve ülkemiz ekonomisindeki daralma sebebiyle süreç sonrasında sanayinin çarklarını döndürecek, sosyal hayatı devam ettirmek için gerekli olacak kaynağın bulunması konusunda üyelerimizin ciddi endişeleri bulunmaktadır.” dedi.

13 May 2020 - 12:55 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapostası Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapostası Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapostası Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapostası Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.