‘İŞÇİ GÜNLÜK 39 TL’YE MAHKUM EDİLEMEZ’

Türk-İş Sakarya Başkanlar Kurulu tarafından yapılan basın açıklamasında ‘istihdam Paketi’ düzenlemesine karşı çıkılarak, “İşsizliğin önüne böyle geçilemez, işçi günlük 39 TL ile yaşamak zorunda bırakılamaz” denildi

Türk-İş Sakarya Başkanlar Kurulu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen torba kanunun teklifi ile işçilerin yıllardan beri karşı durduğu esnekleşme ve güvensizleştirme yönelik konuları içeren ‘istihdam Paketi’ adı altında ki düzenlemeye tepki göstermek amacıyla basın toplantısı yaptı. Türk-İş Sakarya il Temliscisi Cemal Yaman tarafından yapılan açıklamada, 25 yaş altı ve 50 yaş üstündekilere ‘istihdam kolaylığı sağlayacağı iddia edilen düzenlemenin çalışma barışını ortadan kalkmasına ve sendikal yaşamı alt üst edeceğini ifade etti.

BU GİDİŞE DUR DEMEMİZ GEREKİYOR

Böyle bir düzenlemelere karşı çıkılmadığı takdirde işçilere ve ailelere kötülük yapılmış olunacağını ifade eden Yaman, “İşverenlerin isteklerinin bizim aleyhimize olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunu yaşayarak öğrendik. Bu gidişe dur dememiz gerekiyor” dedi. Yaman şöyle devam etti, “İşsizlik sigortası Fonu, işvereni teşvik fonuna dönmüştür. Meclisten geçen sözüm ona istihdam paketi, işverenlere teşvik muafiyet af geçirmektedir. İşçinin emeği sermayenin sömürüsüne bırakılmaktadır.”

AĞIR BEDELLER ÖDENİYOR

Bu düzenlemenin işçinin emeğinin sermayenin sömürüsüne bırakacağını vurgulayan Yaman, “Türk-İş yıllardan beri, esnekleşme, güvensizleştirme ve kuralsızlaştırmaya karşı verdiği mücadeleyi aynı kararlılık ve azimle sürdürmektedir. Salgın koşulları fırsata dönüştürülmek istenmektedir. Çalışma hayatını işçiler aleyhine dönüştürmek için çabalayanlara yanıtımız çok açıktır, Yapamayacaksınız, yaptırmayacağız. Hükümetin uygulaması gereken öncelikli politika kayıt dışı çalışmayı önlemektir. Ülke ekonomisi ve işçiler, kayıt dışı çalışmadan dolayı ağır bedeller ödemektedir” ifadelerini kullandı.

EMEK SÖMÜRÜSÜ ORTADAN KALDIRILMALI

Cemal Yaman açıklamasını şöyle tamamladı, “Kayıt dışılığa dayanan emek sömürüsü ortadan kaldırılmalıdır. Kayı dışı istihdamla ülke büyük bir gelir kaybına uğramaktadır. Salgın koşullarından işsizlikle mücadele böyle olmaz. İstihdamı arttıracağız deyip işçiler güvencesizliğe, sendikasızlığa mahkum edilemez. İşçiler zorla ücretsiz izne çıkarılarak, günlük 39 TL ile yaşamak zorunda bırakılamaz. Sosyal diyaloğun içini boşaltarak iş barışı sağlanamaz, İşçiye ölüm gösterip sıtmaya razı olmaları beklenerek işsizlikle mücadele edilemez.” Saim İŞÇİ

27 Eki 2020 - 14:38 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapostası Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapostası Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapostası Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapostası Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.