BAKAN’DAN SAKARYA’YA ÖVGÜ

SATSO Ekim Ayı Meclis Toplantısı’na online katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Sakarya’nın Eylül ayı ihracatı geçen senenin yüzde 22 ü...

SATSO Ekim Ayı Meclis Toplantısı’na online katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Sakarya’nın Eylül ayı ihracatı geçen senenin yüzde 22 üzerinde. İhracattaki bu artışla Sakarya, Türkiye ortalamasının epey üzerine çıkmış durumda. Sakarya’nın bu performansı gerçekten takdire şayan” dedi.

MECLİS TOPLANTISI

SATSO Ekim Ayı Meclis Toplantısı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımı ile online olarak gerçekleştirildi. SATSO Ekim Ayı Meclis Toplantısı’nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Sakarya olarak kendi potansiyelinin farkında, ne istediğini bilen, hedefleri olan, hızla gelişen, yatırımların her geçen gün arttığı bir iliz. Biz 2023 vizyonu çerçevesinde; 2019 yılı itibariyle 5,5 milyar dolar olan ihracatımızı 10 milyar dolara, 400 olan ihracatçı sayımızı 1000’e yükselterek, ihracatçı iller sıralamasında ilk 5’te yer almak hedefindeyiz” dedi.

BÜYÜME HEDEFİ

İthalatın ihracatı karşılama oranının yüzde 200’e yakın olduğunu söyleyen Altuğ, “Tükettiğinden fazlasını üreten bir iliz. Sadece eylül ayında 25 sektörde, 40 ülkeye, 480 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Sakarya, üreten ve üretmeyi seven bir kent. Bu gelişmeler ışığında SATSO olarak bizler de, kentimizin, sanayide teknolojik dönüşümünü sağlamak için projeler geliştiriyoruz. İşletmelerimize vizyon katacak, üretim süreçlerini geliştirecek, ihracatı artıracak çalışmalar yürütüyoruz. Sakarya, bir sanayi kenti olduğu gibi aynı zamanda, güçlü bir tarım şehridir ve Sakarya’nın sanayiyi ticarete, turizmi tarıma tercih etme gibi bir lüksü yok. Biz, bu güçlü yönlerimizle büyümeyi ve gelişmeyi hedefliyoruz.

GÜÇLÜ SANAYİ

Düzenli ve organize bir şekilde sanayileşirken verimli tarım topraklarımızı da işleyerek güçleniyoruz. Bu doğrultuda, Sakarya olarak, tarım alanlarına zarar vermeden şehir yüzölçümünün yüzde 0,8’i civarında bir alanda sanayileşmiş durumdayız. Örneğin Almanya gibi gelişmiş ülkelerde bu oran, yüzde 5’e kadar çıkmaktadır. Sakarya’mız gibi, güçlü sanayi altyapısına sahip bir şehirde, bu rakamı en az yüzde 2,5 oranına yükseltmek istiyoruz. Mevcut 9 adet OSB ile üreten şehrimize, yeni ihtisas organize sanayi bölgeleri ve kobilerimizin bir arada bulunacağı bir “Kobi OSB” kurma yönünde de çalışmalarımız var.

DESTEK BEKLİYORUZ

SATSO olarak “lojistik teknolojileri OSB” kurma yönünde çalışmalar yürütüyoruz. Tamamlanınca bakanlığımıza başvurularımızı yapacağız. Ayrıca, OSB'lerimizin ve OSB dışındaki alanlarımızın, limanlara veya diğer demiryollarına bağlantılarının sağlanması konusunda da destek bekliyoruz. Bununla birlikte; teknoloji yoğun üretim gerçekleştiren firmaların teknolojik kapasite ve yeteneklerinin tespiti, izlenmesi ve yönlendirilmesine yönelik ulusal bir sistem oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz. SATSO olarak ilimizin potansiyeli çerçevesinde “teknoloji OSB” kurma konusunda da çalışmalarımız devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

KAYIPLAR TELAFİ EDİLDİ

SATSO üyelerine yönelik bir konuşma gerçekleştiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise koronavirüs salgınına rağmen Türkiye’nin ekonomik olarak güçlendiğini belirtti. Ülkenin dört bir yanında yeni yatırım yapma talebinin arttığına dikkat çeken Bakan Varank, “Eylül ayı ihracatımız 16 Milyar Doların üzerinde gerçekleşti. Sakarya’daki OSB’lerde elektrik tüketimi aydan aya artıyor. Sakarya, Eylül ve Ekim’de salgın döneminin kayıplarını bertaraf etmiş durumda. Sakarya’da yatırım talebi geçen senenin ilk 8 ayına göre 2,5 kat arttı. Bakanlığımızın ilk 8 ayda 64 farklı projeye 5 Milyarın üzerinde yatırım teşvik belgesi düzenledi.

BÖLGESEL KALKINMA

Böylece Sakarya, Türkiye’de en fazla yeni yatırım başvurusu alan 6’ncı il oldu. Bu sene Sakarya’da 130 yeni sanayi tesisi üretime geçti. 2019’a göre yüzde 78’lik bir artış söz konusu. Sakarya’daki OSB’lerde 107 fabrikanın da inşaatları sürüyor. Bu fabrikalar tamamlandığında hem sanayiye hem de istihdama yeni bir soluk gelecek. Eylül ayı ihracatı da geçen senenin yüzde 22 üzerinde. İhracattaki bu artışla Sakarya, Türkiye ortalamasının epey üzerine çıkmış durumda. Sakarya’nın bu performansı gerçekten takdire şayan. Sakarya otomotivde, kimyada, ilaçta, makinede ve raylı sistemlerde kritik kabiliyetlere sahip. Bu yetenekleri çeşitlendirip, üzerine beceriler eklemelisiniz. Biz Bakanlık olarak tüm gücümüzle sizin yanınızda durmaya devam edeceğiz. 2021 yılında Bakanlığımızın bütçesi geçen seneye göre yüzde 50 daha fazla olacak. Sanayiye, teknolojiye, yeniliğe, kobilere ve bölgesel kalkınmaya her zamankinden daha fazla kaynak aktarabileceğiz. Elbette ki Sakarya da bu kaynaklardan faydalanabilecek. Yeter ki bize katma değeri yüksek ve ürün odaklı projelerle gelin” dedi. Saim İŞÇİ

27 Eki 2020 - 17:36 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Adapostası Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Adapostası Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Adapostası Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Adapostası Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.