Düşmanlar bütün yurdu ele geçirmeye ve yavaş yavaş parçalamaya başlamıştı. Fransızlar, İtalyanlar, İngilizler, Yunanlılar, Ermeniler tarafından yurdumuz işgal edilmeye başlanmıştı. Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a ayak basıp Kurtuluş Savaşını başlatması milletimizin de yaşlısı genci çocuğu kadını her şeyiyle “Ya istiklal ya ölüm” ilkesiyle bu savaşa katılması, Türklerin esir edilemeyeceğini her zaman hür yaşayacağını bağımsızlığından vazgeçmeyeceğini pes etmeyeceğini ve Türk topraklarının işgal edilemeyeceğini tüm dünyaya göstermiştir. Osmanlı İmparatorluğu 1. Dünya Savaşında yenilgiyle ayrılmış Avrupa’nın hasta adamı olarak nitelendirilen Osmanlı İmparatorluğu topraklarında gözü olan Avrupa devletleri tarafından çeşitli bahanelerle işgal edilmeye başlanmış. Milletini seven vatansever yurttaşlarımız çeşitli kurtuluş yolları aramaya başlamışlar.
O gün ki ortamda yeni bir harekatın başlamasına inanan sultan Vahdettin gerekli çalışmaları yaparak bu hareketin başına sarayın koşu atlarını satarak elde ettiği 40.000 altınla rütbesi yarbay olan Mustafa kemali görevlendirir. Ve bahsedilen bandırma vapuru ile samsuna çıkmak için 20 asker ile birlikte İngilizler tarafından(ki İstanbul ta Giresun vilayetine kadar İngilizlerin kontrolü altındadır) kendilerine verilen gezi vizeleri ile samsuna hareket edilmiştir. Zira o tarihte Samsun’a kadar bütün deniz İngilizlerin kontrolü altında idi. Ve samsuna çıkıldığında Vahdettin tarafından verilen talimatla 3. Ordu şark cephesi komutanı korgeneral Kazım Karabekir paşa yarbay Mustafa Kemal’in emrine vermesi tarihi bir olaydır.
Bazı vatan topraklarını düşman işgal ederken vatanseverler çarpışarak şehit düşmüşlerdir. kurtuluşun Anadolu topraklarında Anadolu halkıyla birleşerek topyekûn savaşarak kazanılacağına inanan sultan vahdettin bu sebeple Mustafa kemalin 16 Mayıs 1919’da İstanbul’dan ayrılarak Samsun’a doğru yola çıkması görevlendirmesi ile 19 Mayıs 1919 Samsun’a ayak bastı.
19 Mayıs günü, Türk Milleti için önemli bir gündür. Özgürlüğe, bağımsızlığa ilk adım o gün atılmıştır. Kurtuluş savaşı, Mustafa Kemal Paşa’nın 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a ayak basması ile başlamıştır. Mustafa Kemal, Samsun’a çıkışı ile tüm ülkeyi kurtaracak bir hareket başlatmıştır. Atatürk’ün milli birlik ve dayanışmayı gerçekleştirmek için çıktığı yolculuk milletin güçlenmesini sağlamıştır.
Atatürk bu savaşta gerçekten tüm gücünü, millet sevgisini ortaya koyarak savaşmıştır. Atatürk bir konuşmasında “Ben 19 Mayısta doğdum.” Demiştir. Ulu Önder’in 19 Mayıs’ı doğum günü olarak kabul etmesi, 19 Mayıs’ın tarihimizdeki yerini ve önemini en iyi biçimde açıklamaktadır. Kurtuluş savaşı İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin saldırmasıyla başlamıştır. Ve savaşı Türk Milleti onur ve başarı ile tamamladıktan sonra 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edilmiştir. Biz de Kurutuluş savaşımızın başlangıcı olan 19 Mayıs gününü sadece ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK ve SPOR BAYRAMI olarak kutluyoruz. Atatürk’ün bu bayramı gençlere armağan ettiğini unutmuyoruz. Halbuki bu bayramın bana göre VAHDETTİN’İ VE ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR bayramı olarak kutlanması gerekiirr.
Ancak, bağımsızlığa inanan sultan vahdettin ve Mustafa Kemal’in Milli Mücadele’yi örgütlemek için 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışı, kendisinin ifadesiyle “bir milletin uyanmasını” tetiklemiş oldu. Ardından 21 Haziran’da Amasya Genelgesi’nin yayımlanması, İngiliz işgal yönetiminin baskısı altındaki İstanbul hükümeti ile ilişkilerin gerilmesi, ardından da Erzurum ve Sivas kongreleriyle birlikte işgalci güçlere karşı halkın desteğiyle başlayan Kurtuluş Savaşı.
Amasya Genelgesi ile Erzurum ve Sivas kongrelerinde alınan kararlar, milletin bizzat kendi azmiyle ve sivil halk unsurlarıyla ulusal egemenliğin sağlanacağının altını çizmiştir. Allah cc hepsine rahmet etsin. Saygılarımla
KORONA BİTMEDİ BİZ YİNE MASKE HİJYEN SOSYAL MESAFEYE UYALIM .
Bu yazı toplam 130 defa okundu.23 Haziran 2022 - 00:43, Perşembe
17 Haziran 2022 - 17:04, Cuma
16 Haziran 2022 - 00:43, Perşembe
9 Haziran 2022 - 00:51, Perşembe
2 Haziran 2022 - 00:51, Perşembe
27 Mayıs 2022 - 16:34, Cuma
26 Mayıs 2022 - 00:55, Perşembe
12 Mayıs 2022 - 00:43, Perşembe
5 Mayıs 2022 - 00:50, Perşembe
28 Nisan 2022 - 00:15, Perşembe
BİZ YAZMAKTAN, SİZ OKUMAKTAN YORULDUNUZ