Çocuklarımızın, güne iyi bir başlangıç yapması, günü verimli sürdürmesi ve daha zinde olması için çocuklarımıza her sabah düzenli kahvaltı alışkanlığını kazandırmamız gerekiyor. Çocukluk döneminde kazanılacak beslenme alışkanlıklarının yaşam boyu sürdüğünü hatırlatmak isterim. Bu nedenle aileye bu konuda büyük görev düşüyor.
Kahvaltı, büyüme çağındaki çocukların, günlük enerji ve besin öğeleri(karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller) ihtiyacının karşılamasına katkı sağladığı gibi, okul başarısına da olumlu etkileri vardır.
Akşam yemeğinden sabah saatlerine kadar geçen süre oldukça uzundur. Bununla birlikte vücudumuz, uyurken de çalışmakta ve enerji harcamaktadır. Sabaha kadar geçen bu süre zarfında vücut, besinlerinin tamamını kullanır. Sabah uyandığımızda ise, beyin için gereken enerji kahvaltı yapılarak karşılanabilir. Beynin oksijen dışındaki en önemli enerji kaynağı glikoz(kan şekeri)dur. Kan şekerinin yeterli düzeyde olması, beyin işlevlerini düzenler ve öğrenmeyi olumlu etkiler. Kahvaltı öğünün atlandığı durumlarda beynin enerji ihtiyacı karşılanamayarak beyinle kan şekeri arasındaki dengenin bozulmasına neden olabilir. Bunun sonucunda da çocuklarda uyku hali, yorgunluk, baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, derslere motive olamama gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Çocukluk çağında, büyüme ve gelişmenin hızlı olması nedeniyle çocukların enerji ve besin öğesi ihtiyaçları fazladır. Bu nedenle kahvaltı, günlük enerji ve besin öğeleri ihtiyacını karşılamaya katkı sağlar. Kahvaltı yapılmadığında vücut, depolarını kullanmaktadır. Bunun sonucunda çocukların, büyüme ve gelişmesi durabilir ve hastalıklara karşı vücut dirençleri azalalabilir.
Kahvaltı öğününün büyüme çağındaki çocuklarda etkisini araştıran birçok çalışmada, kahvaltı yapan çocukların, okulda daha başarılı olduğu, beslenme bozukluğuna bağlı hastalıklara daha az yakalandığı ve kilo kontrolünü daha iyi sağladıkları görülmüştür.
Sonuç olarak, çocukların gelişiminde ve okul başarısında kahvaltının önemi unutulmamalıdır. Çocukluk çağında kazanılan alışkanlıklar, yetişkinlik dönemindeki alışkanlıkların temelini oluşturur. Kahvaltı yapma alışkanlığını kazanmış bir çocuk, yaşamı boyunca bu alışkanlığını devam ettirmeye çalışacaktır.
Örnek Menü- 1
Ballı Süt
Haşlanmış Yumurta
Beyaz Peynir
Salata *Mevsimine uygun sebze veya meyve salataları
Zeytin
Ekmek*Tam tahıl, tam buğday veya çavdarlı ekmek tercih edilebilir
Örnek Menü -2
Taze Sıkılmış Meyve Suyu
Sandviç (* Kaşar Peyniri, Marul, Domates, Zeytin Ezmesi, Sandviç Ekmeği)
Ceviz
Örnek Menü-3
Bitki Çayı
Peynirli Omlet
Salata *Mevsimine uygun sebze veya meyve salataları
Tahin/Pekmez
Ekmek * Tam tahıl, tam buğday veya çavdarlı ekmek tercih edilebilir
Bu yazı toplam 850 defa okundu.24 Mart 2021 - 05:48, Çarşamba
17 Mart 2021 - 01:23, Çarşamba
10 Mart 2021 - 04:49, Çarşamba
3 Mart 2021 - 01:06, Çarşamba
17 Şubat 2021 - 02:59, Çarşamba
10 Şubat 2021 - 07:21, Çarşamba
3 Şubat 2021 - 03:37, Çarşamba
27 Ocak 2021 - 05:43, Çarşamba
20 Ocak 2021 - 09:48, Çarşamba
13 Ocak 2021 - 01:16, Çarşamba
SORUMLU HEPİMİZ OLDUK