Daha önce birkaç kere toplu taşıma araçlarında karşılaştığım sıkıntılara değinmiştim. Hatırlatma mahiyetinde kısaca değinelim: Yüksek sesle konuşmak, müzik dinlemek, telefonla yüksek sesle konuşmak, büyüklere yer vermemek, küfürlü konuşmak, araca sarhoş binmek vs.
Bu türden sıkıntıların çözümü için Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Kaymakamlıklar ve Belediyeler el ele vermeli. Bu konularda bilgilendirme, eğitme seminerleri düzenlenmeli. Ne kadar bu konunun üzerinde durulursa o kadar başarı elde edilir. Zira bu gayretler mutlaka fayda veriyor. Örnek vermek gerekirse çocukluğumda her sokak başında çöp konteynerleri olduğu halde yol kenarları çöp doluyken, şimdi o zamanlara kıyasla çok daha temiz. Öyle ki çöp kutusunun olmadığı bir mevkide almış olduğumuz ambalajlı bir ürünün ambalajını atsak mı diye düşündüğümüzde dahi hicab duyuyor ve çöpü cebimizde taşımayı yeğliyoruz. Benzeri durum arabalarımız içinde geçerli, arabamız çöple dolsa da yola çöp atmıyoruz. İşte tüm bu gelişimler sürekli eğitimler, bilgilendirmeler ve kamu spotları sayesinde oldu. Bir diğer örnek: Birkaç sene evvel toplumsal alanlarda sigara içiliyorken, İçenler yadırganmıyor, kınanmıyorken; siyasi irade ve sivil toplum kuruluşlarının desteği sayesinde bu konuda da çok önemli yol katedildi. Günümüzde toplumsal alanlarda sigara içilmiyor. İçenler yadırganıyor, uyarılıyor.
Aynı yöntemle diğer toplumsal sorunları da aşabiliriz. Bu sorunlardan biri de toplumsal alanlarda meydana gelen hak ihlalleridir. Pekii neler olabilir alınabilecek önlemler:
a) Okullarda seminerler verilebilir. Din Kültürü ve Ahlak bilgisi dersi müfredatına ders olarak eklenebilir.
b) Diyanet vaaz ve hutbelerle gençleri ve toplumu uyarabilir.
c) Kaymakamlık ve Belediyeler duraklara ve ulaşım araçlarının içine ilgili görseller yerleştirebilir.
d) Reklam panolarına görseller yerleştirilebilir. Özellikle çark caddesini gören panolara ve AVM’lerdeki panolara yerleştirilebilir.
Tabi ki bu bilgilendirmeler, seminerler, eğitimler salt anlatımdan ibaret olmamalı. Kulak ile birlikte göze de hitap etmeli. Hele birde hedef kitleyi eğitimin içine dahil edecek etkileşimli uygulamalar türetilebilirse çok daha başarılı sonuçlar elde edilecektir. Gayet tabii bu başarı kısa sürede elde edilebilir birşey değildir. Uzun bir sürecin, sancılı bir çabanın, sabırla beklemenin mahsulü olacaktır.
Bu yazı toplam 411 defa okundu.10 Aralık 2019 - 05:24, Salı
3 Aralık 2019 - 05:00, Salı
26 Kasım 2019 - 05:14, Salı
12 Kasım 2019 - 06:46, Salı
5 Kasım 2019 - 09:56, Salı
29 Ekim 2019 - 14:19, Salı
23 Ekim 2019 - 10:37, Çarşamba
15 Ekim 2019 - 08:09, Salı
8 Ekim 2019 - 10:01, Salı
1 Ekim 2019 - 04:10, Salı
5 ARALIK NE İFADE EDİYOR?